Rust voor het team van Delft na een spannende etappe.
Rust voor het team van Delft na een spannende etappe. TU Delft

TU Delft en Wouter Feil nemen koppositie over van Twente

Algemeen

ZUID-AUSTRALIË - Het team van de TU Delft gaat sinds vandaag aan kop in de World Solar Challenge in Australië. Na vijf zenuwslopende uren op de vierde racedag, waarin het team zich voorbereidde op het inhalen van de Twentse zonneauto, deed eindelijk de kans zich voor: het team van Wouter Feil uit Dronten kon inhalen.

Verslag team TU Delft:

“Het werd steeds stiller op de porto’s van de teamauto’s”, vertelt teamleider Mark Hupkens. “De teamleden waren vol afwachting wanneer de kans zich zou voordoen om in te halen. Want dát het zou gebeuren, daar waren we van overtuigd. Onze auto Nuna8 is in goede conditie, we hadden lekker veel zon gevangen en de accu zat vol."

"Het enige wat echt lastig was, was het verkeer. Dat wordt steeds drukker nu we in het zuiden van Australië rijden. En ook de wegen hebben meer bochten waardoor je niet altijd zeker weet of er een tegenligger aan komt of niet. Man, man, we hebben op onze nagels zitten bijten van spanning. En prachtig om te zien dat het inhalen zo mooi lukte.”

Inhaalactie bijna gedwarsboomd

De inhaalactie van het Nuon Solar Team mislukte bijna. Want een paar kilometer na de inhaalmanoeuvre ligt de enige spoorovergang over de hele Stuart Highway en juist nu kwam er een trein langs en sloten de spoorbomen.

De treinen in Australië zijn ontzettend lang, dus dat betekent dat het team zou moeten stoppen en de voorsprong op Twente zou verliezen. Maar het lot was het Nuon Solar Team gunstig gezind vandaag. De trein was veel korter dan gebruikelijk en vlak voordat Nuna8 moest afremmen, openden de spoorbomen en kon Nuna doorrijden.

Verkeerslichten

Het Nuon Solar Team moet nog 180 kilometer rijden tot aan de finish in Adelaide. Op de zuidelijke route waarop het team nu rijdt, wordt het steeds drukker en dat betekent ook meer verkeerslichten die op rood kunnen staan. Dat zijn voor de laatste kilometers de meest spannende momenten omdat er maar enkele minuten verschil tussen de Nederlandse teams zit.

De verwachting is dat de teams vannacht rond 2:00 of 3:00 uur Nederlandse tijd finishen in Adelaide.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 10 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 10 uur geleden