Het provinciehuis in Lelystad.
Het provinciehuis in Lelystad. Provincie Flevoland

Flevoland heeft plek voor opvang van 1.750 nieuwe vluchtelingen

Algemeen

DRONTEN - De provincie Flevoland heeft 1.750 plekken beschikbaar voor de opvang van nieuwe vluchtelingen. Dat schrijft commissaris van de koning Leen Verbeek in een brief aan de regering.

De heer Verbeek constateert dat deze 1.750 plekken nu beschikbaar zijn of op korte termijn beschikbaar komen. Gevoegd bij de diverse asielzoekerscentra in de provincie zijn er volgens de commissaris van de koning 5.250 opvangplekken in Flevoland. 

Komende maandag is er weer overleg met de burgemeesters in de provincie. Daarin wordt bekeken wat er verder mogelijk is in Flevoland.

De brief van Leen Verbeek aan de staatssecretaris:

Hooggeachte heer Dijkhoff,

In reactie op de brief van Minister dr. R.H.A. Plasterk, gedateerd 13 oktober 2015, inzake het optreden als rijksorgaan bij het realiseren van noodopvang, bericht ik u het volgende.

Flevoland kent een lange traditie in de opvang van vluchtelingen. De AZC's in Almere, Dronten en Luttelgeest (Noordoostpolder) functioneren al jaren naar tevredenheid. Inmiddels is in Zeewolde een nieuw AZC in voorbereiding. Met zorg heb ik de afgelopen jaren waargenomen dat in Nederland goed functionerende voorzieningen zijn afgebouwd. Onze samenleving moet nu een hoge prijs betalen voor de niet toereikende infrastructuur om vluchtelingen op te vangen en te begeleiden. Deze infrastructuur moet nu geforceerd terug op capaciteit worden gebracht. 

Ik heb met enige regelmaat overleg met de Flevolandse burgemeesters, waarbij de vluchtelingenproblematiek ook onderwerp van gesprek is. Nu het vraagstuk van opvang en huisvesting van vluchtelingen zich ontwikkelt tot een maatschappelijk probleem, hebben de burgemeesters in Flevoland zelf het initiatief genomen om te bezien wat er in hun gemeente mogelijk Is. Ik ben daarover geïnformeerd, maar heb in die fase geen actieve rol gespeeld.

Eind september is in overleg met de burgemeesters door mij het initiatief genomen om een structureel overleg op te starten over de vluchtelingenproblematiek. Dit overleg heeft voor het eerst plaatsgevonden op 7 oktober jongsleden. Ervaringen zijn uitgewisseld en knelpunten en problemen zijn besproken. De burgemeesters hebben hun verantwoordelijkheid genomen en spannen zich maximaal in om extra plekken voor noodopvang te realiseren. Dit verdient dan ook alle waardering.

Op basis van de opgave van de burgemeesters kan ik u melden dat er in Flevoland momenteel in totaal 5250 plaatsen zijn. Daarvan is een groot deel al bezet. Van deze 5250 plaatsen zijn er nog 1750 plaatsen beschikbaar, dan wel voorzien op korte termijn. Deze cijfers zijn momenteel aan verandering onderhevig.

Afgesproken is een onderzoek te starten om ook oplossingen te vinden voor de doorstroom van vluchtelingen. Versnelde sociale woningbouw zou relatief makkelijk realiseerbaar moeten zijn, omdat de woningbouwlocaties klaar liggen en Flevoland geen gecompliceerde procedures en/of contingentendiscussies kent. Essentieel daarbij is dat deze woningen niet alleen voor statushouders, maar ook voor de inwoners op de wachtlijsten beschikbaar komen. Dit kan alleen werken als we over substantiële aantallen spreken. Hiermee wordt voorkomen dat onnodige spanningen worden gecreëerd tussen de ontheemden en de plaatselijke bevolking.

Een eerste analyse leert dat de problemen tussen de woningbouwverenigingen en het Rijk deze aanpak vooralsnog in de weg staan. De verhoudingen zijn verstoord en financieringsmogelijkheden te beperkt. Ik verzoek het Rijk dan ook met klem deze barrières te slechten, zodat er snel gehandeld kan worden. Woningcorporaties geven daarnaast aan dat zij diverse alleenstaande statushouders in een sociale huurwoning kunnen huisvesten, zodra het Rijk dit mogelijk maakt.

Er zijn zorgen over de sociale omstandigheden waarin deze, naar verwachting grote, groepen terecht zullen komen. De gemeenten zijn positief gemotiveerd en hebben de ervaring om dit op te pakken. Het Rijk zal de gemeenten financieel tegemoet moeten komen om hier op een verantwoorde wijze mee om te kunnen gaan.

De minister van Justitie verzoek ik om in overleg te treden met de politie. De beschikbaarheid en planning van noodzakeUjke capaciteit wringt. Burgmeesters ontvangen signalen uit de potieorganisaties dat zij overbelast zijn. Dat kan dit dossier niet verdragen en zal moeten worden opgelost.

Als commissaris van de Koning van Flevoland zal ik gemeenten faciliteren en ondersteunen waar dat noodzakelijk en mogelijk is. Met deze rol die in in lijn met de brief van Minister Plasterk is, kunnen gemeenten hun autonome afwegingen blijven maken. Mocht het Rijk een andere opstelling wensen, dan verzoek ik u mij hierover te informeren.

Op 26 oktober spreek ik opnieuw met de burgemeesters van Flevoland hierover. Op 4 november is een werkconferentie In het provinciehuis belegd om in breder verband (woningbouwcorporaties, wethouders etc.) met elkaar te verkennen wat verder mogeijk is.

Ik zal u over de verdere ontwikkelingen op de hoogte houden met een ambtsbericht in de derde week van november.

Hoogachtend,

L. Verbeek 

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 6 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 6 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 7 uur geleden