AZC Dronten.
AZC Dronten. ©maartenheijenk.nl

Nieuw AZC in gemeente Dronten ’t liefst vóór de winter

Algemeen

DRONTEN - Als het aan het college van B en W ligt, krijgt de gemeente Dronten nog vóór de winter een nieuw asielzoekerscentrum of een dependance van het bestaande AZC. Burgemeester Aat de Jonge denkt dat de zoektocht naar een geschikte locatie nog 3 à 4 weken duurt. ,,En de volgende stap is dan het informeren van de omgeving.’’

De gemeente Dronten kiest nadrukkelijk niet voor noodopvang van vluchtelingen. ,,Aan dat traject doen we in Dronten niet mee’’, aldus de burgemeester.

Vergelijkbaar met Roggebot

Als het aan B en W ligt komt er een extra asielzoekerscentrum, vergelijkbaar met het bestaande AZC. De keuze voor een AZC is ingegeven door de positieve ervaringen die de gemeente Dronten heeft met het huidige AZC bij Roggebot.

De gemeente heeft gekozen voor een AZC voor 500 bewoners. Minder dan 500 is niet interessant voor het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA), meer dan 500 vindt de gemeente niet gewenst.

Politiek is akkoord

De realisatie van een AZC kan snel, omdat de politiek er niet meer mee hoeft in te stemmen. Het initiatief om extra opvang te realiseren komt juist van de gemeenteraad.

In september nam de raad een motie van de PvdA aan om zoeken naar mogelijkheden voor tijdelijke opvang van vluchtelingen. B en W zaten dit niet zitten en VVD en Leefbaar Dronten stemden tegen, maar een meerderheid van de raad stemde vóór.

Bestemmingsplan

Als het COA er uit komt met de eigenaar van een terrein in de gemeente Dronten, moeten er nog planologische hindernissen worden genomen, zoals het bestemmingsplan. Aat de Jonge hoopt dat het rijk hierbij de helpende hand wil toesteken, bijvoorbeeld door het uitroepen van een noodprocedure.

Lees ook:

 

Trots dat het college de uitvoering van de motie zo voortvarend aanpakt. https://t.co/tI885V63Dv

— Suzanne Stoop (@SuzanneStoop) 23 oktober 2015