Eén van de 9 AED's in Biddinghuizen.
Eén van de 9 AED's in Biddinghuizen. ©maartenheijenk.nl

Biddinghuizen heeft negen AED's aangemeld, Dronten nog maar twee

Algemeen

DRONTEN - Bij de aftrap van HartslagNu in de provincie Flevoland werd vanmiddag op pijnlijke wijze duidelijk dat de plaats Dronten een flinke inhaalslag moet maken als het gaat om AED's. In heel Dronten zijn tot nu toe slechts 2 AED's gemeld die 24 uur per dag bereikbaar zijn. Biddinghuizen heeft er 9.

De gemeente heeft in augustus besloten zich aan te sluiten bij HartslagNu. Dit is een alarmeringssysteem waarbij burgers worden ingeschakeld als er iemand gereanimeerd moet worden. HartslagNu werkt met een app, waarbij burgerhulpverleners worden gealarmeerd als er in hun omgeving een melding is van een circulatiestilstand.

Wil het systeem werken, dan moeten er voldoende burgerhulpverleners en AED's beschikbaar zijn. In Biddinghuizen hebben ze hun zaakjes wat dat betreft al jarenlang op orde. Dat is vooral te danken aan de Stichting AED Biddinghuizen, die 8 AED's in eigendom heeft.

Het systeem wèrkt

Aalt Mulder, voorzitter van de stichting, vertelde vanavond tijdens de najaarsvergadering van Dorpsbelangen Biddinghuizen dat het systeem in zijn dorp z'n waarde al bewezen heeft. ,,Het werkt sinds 1 oktober en op 10 oktober kreeg ik een sms. Ongeveer 30 personen kregen een melding, waarvan er 10 naar het slachtoffer werden gestuurd en er 20 werden ogeroepen een AED op te halen. Gelukkig hoefde deze persoon niet gereanimeerd te worden.''

,,Wij zijn er zes jaar mee bezig geweest'', vertelde Mulder. Ook in Emmeloord is men al langer actief. Daar zijn 17 AED's aangemeld. In Dronten zijn dat er vooralsnog slechts 3, waarvan er 2 gedurende 24 uur per dag bereikbaar zijn. Mulder is blij met de toezegging van de gemeente, dat er ook bij het gemeentehuis een AED komt die altijd toegankelijk is.

 

Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 1 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 1 uur geleden
Gemeenteraad Dronten.
Wat is er donderdag te doen? Avond over dementie, gemeenteraad Dronten 2 uur geleden