Hanneke Hoogeveen
Hanneke Hoogeveen

Factuur voor scootmobiel mag bij oud papier na fouten gemeente

Gemeente

DRONTEN - Na alle heisa van de afgelopen maanden heeft de gemeente besloten de enorme verhoging van de eigen bijdrage voor het gebruik van een scootmobiel toch maar terug te draaien. Circa 220 gebruikers in de gemeente Dronten betalen zo'n bijdrage.

Inwoners betalen voor een scootmobiel of aangepaste fiets een eigen bijdrage. Dit jaar kregen ze onaangekondigd een enorme verhoging voor hun kiezen. Hanneke Hoogeveen uit Dronten bracht de zaak aan het rollen, omdat haar bijdrage werd verhoogd van 30 naar 115 euro per vier weken.

Nogal wat blunders

Wethouder Peter van Bergen erkende in de raadsvergadering van september, dat de gemeente nogal wat blunders had gemaakt. Tot twee keer toe was de afgelopen jaren een verhoging van de eigen bijdrage niet doorberekend aan de gebruikers. En toen dat deze nazomer alsnog gebeurde, was daarover geen enkele communicatie geweest met de gebruikers.

In een brief aan de gebruikers erkent de gemeente nu dat er de afgelopen periode verkeerde bedragen in rekening zijn gebracht. ,,Hiervoor bieden wij u onze verontschuldigingen aan.’’

Terugdraaien

B en W hebben besloten om de verhoging van dit jaar terug te draaien. Inwoners die al sinds 2007 of 2008 een fiets of scootmobiel hebben, hoeven geen eigen bijdrage meer te betalen. Inwoners met een nieuwer vervoersmiddel mogen de dit jaar ontvangen rekening verscheuren. Zij krijgen een nieuwe factuur “gebaseerd op de eigen bijdrage van 2014”.

Na alle ophef en onduidelijkheid van de afgelopen maanden wil de gemeente nu alle vragen goed beantwoorden. Daarom worden er in december en januari inloopspreekuren gehouden in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant. Bewoners kunnen daar vragen stellen over hun nieuwe factuur.

In de brief aan de gebruikers wordt meegedeeld dat een bezuiniging van het Rijk wel wordt doorberekend. Het rijk heeft de zogenaamde ‘Wtcg-korting’ van 33% op de eigen bijdrage wegbezuinigd.

Deurwaarder

Hanneke Hoogeveen is nog niet tevreden. Zij kreeg op 19 oktober van het CAK, de organisatie die het geld int, een brief dat ze haar bijdrage niet hoeft te betalen. Gisteren werd dit bevestigd in de brief van de gemeente. Vandaag kreeg ze weer een brief van het CAK dat ze tòch moet betalen en dat de gemeente daar opdracht voor heeft gegeven.

,,Het CAK vertelde mij dat ik binnenkort een deurwaarder kan verwachten’’, klaagt ze, ,,Dus de gemeente Dronten stuurt een deurwaarder voor een rekening waarvan ze zelf in een brief zeggen dat deze niet betaald hoeft te worden. Wordt dit de zoveelste blunder?’’

Hulpmiddelenzorg