Gerwin van der Kamp in de studio van RTV8.
Gerwin van der Kamp in de studio van RTV8. Ā©maartenheijenk.nl

Lokale omroep RTV8 zit met de handen in het haar

Algemeen

DRONTEN - De gemeente heeft de subsidiekraan dichtgedraaid voor RTV8. De rechter heeft de gemeente deze week in het gelijk gesteld. Er zijn voor de lokale omroep nog enkele strohalmpjes, maar voorzitter Gerwin van der Kamp zit met de handen in het haar.

De VLOD was vroeger een begrip in Dronten. In 1995 stopte deze lokale omroep ermee omdat de gemeente geen subsidie meer wilde geven. Vijftien jaar later zag RTV8 het levenslicht. De Bewoners Initiatief Groep Dronten Op Glasvezel (later Ons Dronten) wilde in die periode ook erkend worden als lokale omroep, maar de licentie ging naar RTV8. En na veel voorbereidend werk begon de opvolger van de VLOD in april 2012 met de uitzendingen.

Niet met modder gooien

Na 3,5 jaar is de situatie zorgelijk geworden. Gerwin van der Kamp heeft deze zomer de voorzittershamer overgenomen en eigenlijk is hij alleen maar met ellende geconfronteerd. Toch wil hij niet met modder gooien en zet hij de huidige problemen rustig op een rijtje:

De onenigheid met de gemeente spitst zich toe op informatie, cultuur en educatie ofwel ICE. Een lokale omroep mag volgens de Mediawet niet alleen plaatjes draaien, maar moet ook inhoudelijke programmaā€™s brengen. 

Voor een volledig op vrijwilligers draaiende omroep, is het volgens Van der Kamp geen sinecure om aan die eis te voldoen. ,,Voor gebeurtenissen als Dodenherdenking, Meerpaaldagen en de intocht van Sinterklaas hebben we voldoende vrijwilligers. Voor de reguliere uitzendingen is dat moeilijk.ā€™ā€™

Twee sleutelfiguren

RTV8 werkte er hard aan, maar het vertrek van twee sleutelfiguren zorgde in de loop van dit jaar voor extra problemen. Allereerst was er de verhuizing van hoofdredacteur Marleen Lam. Daarna stopte voorzitter Marcel Middelveld ermee. Er werden twee nieuwe bestuursleden gevonden. Eentje ervan moest echter alweer snel stoppen in verband met zijn werk.

Gerwin van der Kamp was voorheen secretaris en hield zich vooral bezig met de techniek en de begeleiding van vrijwilligers. Toen hij werd doorgeschoven naar de voorzittersfunctie, kwam hij tot de ontdekking dat er veel werk was blijven liggen.

Wantrouwig

Normaal gesproken overlegde RTV8 na afloop van het kalenderjaar een jaarverslag en jaarrekening aan de gemeente. In het gemeentehuis was men dit jaar echter wantrouwig en daarom was er geĆ«ist dat de omroep halverwege al met een rapportage zou komen. 

Die documenten werden keurig aangeleverd, maar voldeden volgens de gemeente niet aan de eisen van de Mediawet. En dus werd de 10.000 euro subsidie over de tweede helft van 2015 niet uitbetaald. Het bezwaar van RTV8 werd afgewezen en ook de rechter bood geen soelaas.

Financiƫle problemen

Bij alle problemen rond de techniek, de programmering en de vrijwilligers ziet Gerwin van der Kamp zich nu ook geconfronteerd met een immense financiƫle tegenvaller.

Sinds hij voorzitter is, heeft hij verschillende contacten gelegd met het bedrijfsleven. Hij constateert dat bedrijven graag willen meedenken en meewerken, maar de gemeente niet. ,,Ik denk dat we de conclusie moeten trekken dat de gemeente Dronten niet zit te wachten op een lokale omroep.ā€™ā€™

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 22 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 22 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 23 uur geleden