Wout Kranen
Wout Kranen OFW

Huizen voor asielzoekers leiden bij OFW niet tot langere wachtlijsten

Algemeen

DRONTEN - Het huisvesten van asielzoekers heeft nauwelijks invloed op de wachttijden voor een huurwoning. Dat schrijft Oost Flevoland Woondiensten (OFW) in een persbericht. Volgens OFW gaat slechts 5,8% van de vrijkomende woningen naar statushouders.

OFW heeft van de gemeente de taakstelling ontvangen om 70 statushouders te huisvesten in 2015. Op dit moment heeft OFW 51 statushouders gehuisvest. ,,Daarmee loopt de corporatie mooi op schema’’, aldus de corporatie.

Er verblijven nog 6 statushouders in een AZC die recht hebben op woonruimte in Dronten. ,,Daarmee hebben we in 2015 tot nu toe 57 statushouders van een woning kunnen voorzien. Vervolgens is er in het kader van gezinshereniging nog sprake van ongeveer 35 na-reizigers.’’

Invloed beperkt

OFW schrijft: ,,Dit jaar hebben wij 25 huurwoningen gebruikt voor het huisvesten van statushouders tegenover circa 430 woningen die dit jaar waarschijnlijk beschikbaar komen voor woningzoekenden. Op het totaal gaat het dus om 5,8% van het aantal vrijkomende woningen. Daarmee is de invloed beperkt.’’

,,Op het moment dat er een woning vrij komt en er binnen de gemiddelde wachttijd voor dat woningtype geen interesse is, stellen we de woning beschikbaar voor statushouders en andere woningzoekenden met voorrang. Door deze aanpak worden de wachttijden niet of nauwelijks langer” legt manager Wout Kranen uit.

Gemiddelde wachttijd

,,Met een gemiddelde wachttijd van 1,5 tot 2 jaar ben je bij OFW redelijk snel aan de beurt voor een woning, zeker als je dit vergelijkt met de randstad. Voor Swifterbant en Biddinghuizen geldt gemiddeld zelfs een jaar’’, stelt Kranen. 

De taakstelling voor de gemeente Dronten voor het eerste half jaar in 2016 is inmiddels vastgesteld op 48 te huisvesten statushouders. 

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 4 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 4 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 5 uur geleden