Eigenaar Dop Huisman bij een stoomwals van het MEC.
Eigenaar Dop Huisman bij een stoomwals van het MEC. ©maartenheijenk.nl

Familiehobby leidt tot gigamuseum MEC aan de Dronterweg

Algemeen

DRONTEN - Aan de Dronterweg tussen Dronten en Lelystad verrijst een gigantisch complex: het Mechanisch Erfgoedcentrum (MEC). Vooruitlopend op de officiële opening het komend voorjaar is het museum sinds kort iedere woensdag geopend van 13 tot 19 uur.

Er wordt op die woensdagmiddagen geen entree gevraagd. ,,Omdat het nog niet klaar is’’, legt eigenaar Dop Huisman uit. De reden voor de openstelling is simpel: er waren de afgelopen maanden zó veel belangstellenden die even bij het MEC binnenwipten, dat het werk erdoor in het gedrang kwam.

,,Al die nieuwsgierigen… het was niet vervelend, maar wel een beetje lastig. Daarom hebben we besloten om er op de woensdag een vrolijke open dag van te maken.’’

Tientallen mensen namen tijdens de eerste woensdagmiddagen een kijkje. De reacties zijn volgens Dop Huisman ‘helemaal super’: ,,En dat is natuurlijk niet zo gek, want als je dit niet leuk vindt, kom je ook niet kijken. Het is heel gezellig met allemaal mensen die ècht belangstelling hebben voor motoren en machines.’’

Voormalige busremise

Er is de afgelopen periode veel gebeurd op het voormalige terrein van de groenvoerdrogerij. Nadat de familie Huisman de ‘wedstrijd’ had gewonnen voor het beste plan voor deze locatie, is het hele terrein gesaneerd. Inmiddels is er een voormalige busremise uit Nijmegen neergezet.

In dat immense gebouw wordt hard gewerkt voor de ontvangst van de eerste ‘officiële’ bezoekers in het voorjaar. Met hulp van onder andere vrijwilligers en scholieren worden tientallen motoren en machines gerenoveerd en gerestaureerd.

Kenniscentrum

Het MEC wordt een museum en kenniscentrum met motoren, machines en mechanische technieken uit de periode van 1880 tot 1980. Het is voortgekomen uit de hobby van de familie Huisman, die in Lelystad zijn begonnen met het verzamelen van mechanisch erfgoed en uiteindelijk besloten hebben er een volledig centrum omheen te bouwen. ,,We doen dit vooral omdat we het leuk vinden’’, lacht Dop.

De collectie is te omvangrijk om kort te omschrijven. Zo staan er een complete smederij en een oude drukkerij. De vitrines aan de lange zijde bevatten bijzondere collecties, waaronder bijvoorbeeld een verzameling gereedschappen van een onlangs overleden polderpionier.

Ook voor Drontenaren

Volgens Dop Huisman wordt het MEC ook voor de inwoners van Dronten interessant: ,,Ze kunnen hier straks terecht voor een leuk uitje, maar ook voor bijvoorbeeld educatie.''

,,Je kunt de collectie bekijken, er wordt gesleuteld en het heeft een sociale functie. Er zijn hier bijvoorbeeld heel veel Drontenaren actief als vrijwilliger; mensen die hier hun ei kwijt kunnen op het terrein van oude technieken.’’