Ā©maartenheijenk.nl

Eerst appartementengebouw dan pas een replica van de barak

Cultuur

DRONTEN - Pas als het appartementengebouw bij het dierenpark er staat, gaat de gemeente de replica van de pioniersbarak plaatsen. Dat zei wethouder Ton van Amerongen donderdag in antwoord op vragen van Marianne Witteveen (ChristenUnie).

De pioniersbarak moest indertijd plaats maken voor de aanleg van de Hanzelijn. De gemeente heeft daarop 70.000 euro uitgetrokken voor de bouw van een replica. Deze komt op het terrein van het dierenpark en gaat gebruikt worden door de stichting Geschiedschrijving Dronten.

,,Hoe staat het met die barak?ā€™ā€™, wilde de ChristenUnie van de wethouder weten. ,,We gaan er eerst een mooi appartementengebouw neerzetten. Met dat geld gaan we de dierenweide opknappen in combinatie met plaatsing van de barakā€™ā€™, antwoordde de wethouder, ,,Op dit moment gebeurt er dus even niets.ā€™ā€™

Aanvaardbaar alternatief

De barak kwam ter sprake bij de bespreking van de cultuurvisie van het college van B en W. Het monumentenbeleid maakt onderdeel uit van die visie.

Bij de vaststelling van dat monumentenbeleid had de stichting Het Oversticht geadviseerd de pioniersbarak in stand te houden. Uiteindelijk heeft die stichting zich bij de afbraak neergelegd en vindt men een replica een ā€˜aanvaardbaar alternatiefā€™. 

Barakje

Burgemeester en wethouders hebben wel aangekondigd dat men zich niet al te veel moet voorstellen van een barak van 70.000 euro. Voor dat geld bouw je geen barak maar een barakje, zo waarschuwde het college indertijd.

Pioniersbarak

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 18 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 18 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 19 uur geleden