De monumentale golfwoningen.
De monumentale golfwoningen. ©maartenheijenk.nl

Ingezonden | Heemschut Flevoland blij met renovatie golfwoningen

Algemeen

Heemschut Flevoland uit haar waardering voor de renovatie van de monumentale golf- en dijkwoningen in Oud Dronten.

Een aantal jaar geleden is de gemeente Dronten met een monumentenlijst gekomen. Dat had nogal wat voeten in de aarden, want heeft de gemeente eigenlijk wel erfgoed? Ja dus! En brengt de monumentenstatus veel gedoe met zich mee? Nee!

En dit jaar heeft de gemeente ook voor het eerst meegedaan aan de Open Monumentendag 2015. Dat werd een groot succes met veel bezoekers. Heemschut wil haar waardering uiten voor de zorg voor het erfgoed in Dronten, met name voor de renovatie van de golf- en dijkwoningen in Oud Dronten.

Behoud monumentaal erfgoed

Het bewustzijn en waardering moet in een jonge gemeente als Dronten nog groeien, maar met de aanwijzing door het college van Burgemeester en Wethouders van Dronten van 70 monumenten is een eerste belangrijke stap gezet.

Daarnaast zet de gemeentebestuur in haar beleid slim in op het op peil houden van de bestaande woningvoorraad. Geholpen door de crisis wordt in plaats van nieuwbouw geïnvesteerd in het opknappen van het eigen woningbestand. Oost Flevoland Woondiensten (OWF) heeft net met veel zorg de monumentale golf- en dijkwoningen laten opknappen. 

Renovatie

De golf- en dijkwoningen in het centrum van Dronten van architect Romke de Vries behoren tot het oudste deel van Dronten.  De  chaletachtige woningen vormen met hun dakvorm een golvend vlak, wat er als een zee oppervlak uitziet. De binnenstraten zijn omsloten met blokken hoge rijtjeshuizen, die er als een dijk omheen liggen. Vandaar de naam golf- en dijkwoningen.

De modernisering en het verduurzamen van de woningen door OWF heeft gezorgd dat deze wijk in zijn oorspronkelijke ruime opzet voor de komende veertig jaar behouden blijft. 

Piet Voermans
Adviseur Heemschut
Provinciale Commissie Flevoland