Vierde klasse C: Swift ā€™64 op voor winterkampioenschap, nieuwe test Reaal
Vierde klasse C: Swift ā€™64 op voor winterkampioenschap, nieuwe test Reaal brugmedia.nl

Vierde klasse C: Swift ā€™64 op voor winterkampioenschap, nieuwe test Reaal

Sport

DRONTEN/SWIFTERBANT - In de vierde klasse C van het amateurvoetbal staan er zaterdag twee interessante potjes op het programma. Swift ā€™64 kan thuis tegen HTC wellicht beslag leggen op het winterkampioenschap, terwijl Reaal Dronten op gaat voor een nieuwe test: Zwolsche Boys-uit.

In Zwolle treft Reaal nummer vijf Zwolsche Boys. Vorige week ondergingen de Drontenaren tegen Edon al een test en daar slaagde men met vlag en wimpel voor: 5-0. Zaterdag treft het in Boys een volgende subtopper, want met 21 punten staan de Zwollenaren op een vijfde plaats. Reaal heeft er tot dusver zestien en kan dus net voor de winterstop nog aanhaken. Aanvang: 14.30 uur.

Swift hoopt op wintertitel
De voetballers van Swift ā€™64 spelen zaterdagmiddag om het winterkampioenschap. Een titel die uiteindelijk niets oplevert, maar leuk is het wel. Om in de race te blijven voor die eervolle vermelding moet Swift ā€™64 op eigen veld eerst afrekenen met HTC (14.30 uur). Mocht dat lukken, dan kunnen de ogen richting Hasselt. Daar speelt medekoploper Olympia ā€™28 tegen CSV ā€™28. Puntenverlies van Olympia is voldoende.

Overige wedstrijden

14.30 uur VSCO ā€™61 - BAS

15.00 uur asv Dronten - Buitenpost


Voorbeschouwing Zwolsche Boys - Reaal Dronten door Klaas Huisman (Reaal Dronten)

In de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop gaan de Reaalisten in Zwolle op bezoek bij de oude volksclub Zwolsche Boys.
Eerder deze week maakte hoofdtrainer Henk Posthuma bekend na dit seizoen nog een jaartje eraan vast te plakken op De Munten.
In deze laatste voorbeschouwing van 2015 kijken we vooruit naar het treffen met de Zwolsche Boys en het weerzien met onze oud spits Yusuf Erdem. Tenslotte nemen we de beide teams even onder loep.
Beide teams kwamen nog nooit eerder tegen elkaar in actie en zullen zaterdagmiddag voor het eerst de degens met elkaar gaan kruizen.

De Zwolsche Boys kent een imposant en roemrijk verleden en speelde zelfs ooit profvoetbal in de tweede divisie.
Deze oude beruchte Zwolse volksclub werd op 1 Mei 1918 in de Luttekestraat opgericht. Het clubtenue bestaat uit een groen wit horizontaal gestreept shirt met een zwarte broek.
Vanaf 1954 t/m 1969 speelden de Zwolsche Boys semiprofvoetbal en was het zelfs jarenlang de tegenhanger van grote broer PEC Zwolle.
Het speelde toen zijn thuiswedstrijden op het voormalige sportpark De Vrolijkheid in Zwolle Noord op een steenworp afstand van PEC Zwolle.
In deze roerige en bewogen tijden sprak de Zwolse stadsderby zelfs tot de verbeelding, maar in 1969 besloten de Zwolsche Boys terug te keren naar de amateurs.
Op sportpark De Vrolijkheid groeiden de Zwolsche Boys uit tot een volwaardige zondaghoofdklasser en werd zelfs in 1984 het kampioenschap in de hoofdklasse behaald.
Gaandeweg verloor het zondagvoetbal zijn glans en kwamen de Zwolsche Boys in een neerwaartse spiraal terecht.
In 1996 werd het vertrouwde stadionnetje De Vrolijkheid ingeruild voor het fonkelnieuwe sportpark Jo van Marle in Zwolle Zuid. 
Deze verhuizing van Zwolle Noord naar Zuid ging niet zonder slag of stoot en maakte veel emoties los bij de achterban.
Op sportpark Jo van Marle zijn tegenwoordig de twee rivalen en roemrijke oude volksclubs Zwolsche Boys en ZAC Zwolle gevestigd.
In 2002 gingen de Zwolsche Boys als zaterdagclub verder door het leven waar het in 2009 naar de derde klasse wist te promoveren.
In 2010 werd de tweede klasse bereikt en pakten de Boys een periodetitel, maar in de nacompetitie miste men op een haar na promotie. 
In 2012 degradeerden de Boys naar de derde klasse om een jaar later in 2013 weer in de tweede klasse terug te keren.
Plotseling kwam de klad erin en kwamen de Zwolsche Boys in een vrije val richting de vierde klasse terecht.
Vorig seizoen eindigden de Boys op een 13e plek in de derde klasse en kon men degradatie niet meer afwenden.

Uit de laatste zes wedstrijden sprokkelden de Reaalisten dertien punten bij elkaar waardoor de rood zwarten op de 8e plek in de vierde klasse zijn terechtgekomen. De laatste twee overwinningen op vv Wijthmen en EDON hebben het team goed gedaan en een enorme boost gegeven.
De rood zwarte duivels behaalden tot nu toe 16 punten uit 12 wedstrijden waarbij er vijf wedstrijden werden gewonnen, 1 keer werd gelijkgespeeld en zes wedstrijden werden verloren met een doelsaldo van 33 voor en 28 tegen.
Trainer Henk Posthuma kan zaterdag over een gretige en fanatieke spelersgroep beschikken want bij een driepunter in Zwolle kunnen de Drontenaren goede zaken doen en een paar plekken stijgen.
In de winterstop zullen de Reaalisten een trainingskamp in Zuid Limburg gaan beleggen om zich optimaal voor te bereiden op de tweede seizoenshelft.
De spelers Kevin Dolman, Will vd Zande, Yanniqc Nijenhuis en Jeffrey vd Brakel zullen dan ook weer aansluiten bij de selectie.
Onze getergde spits Jeffrey vd Brakel was lange tijd vanwege een scheenbeenbreuk uit de running, maar is weer op de weg terug.
Op zaterdagmiddag 16 januari 2016 spelen de rood zwarten een oefenwedstrijd bij vv Teuge waarna een week later de tweede seizoenshelft weer gaat beginnen.

Onze tegenstander Zwolsche Boys maken een wisselvallige indruk en staan met 21 punten uit 12 wedstrijden op een 5e plek in de vierde klasse C. De Zwollenaren wonnen tot dusver zeven wedstrijden, maar er gingen ook maar liefst vijf wedstrijden verloren voor het ambitieuze Zwolsche Boys met een doelsaldo van 34 voor en 27 tegen.
Afgelopen zaterdag ging de uitwedstrijd bij koploper Olympia met 4-0 verloren.
In Zwolle zijn de Boys meestal aan de winnende hand want alleen de thuiswedstrijden tegen Swift'64 en CSV'28 gingen tot dusver verloren.
De laatste thuiswedstrijden tegen VSW en vv Kampen werden met 3-1 en 2-1 gewonnen.
Vorig seizoen degradeerden de Zwollenaren uit de derde klasse en deze oude volksclub wil zo snel mogelijk weer promoveren.

De Zwolse hoofdtrainer Hans Tuin is aan zijn tweede seizoen bezig bij de Boys en was hiervoor als trainer actief bij sv Zwolle & vv Hattem.
De gemiddelde leeftijd van de selectie van de Zwolsche Boys is ongeveer 25 jaar oud waarbij Sander Barendrecht en Dennis Bergs met 35 en 34 jaar de oudste en meest ervaren spelers zijn.
De jongste spelers binnen deze selectie zijn Robin van Donkelaar, Roy Frankot, Kenny Kersjes, Nik Kloosterboer en Jermaine Wesseling die met hun 21 en 19 jaar voor het jeugdig elan zorgen.
De goaltjesgetters bij de Zwolsche Boys zijn Lennart Prins, Bas de Man en de oud spits van Reaal Dronten Yusuf Erdem.
Alhoewel het nog onzeker is of Yusuf Erdem in de basis zal starten zal het een bijzonder weerzien zijn met deze oud speler van Reaal Dronten.
Nadat Yusuf Erdem de gehele jeugdopleiding bij Reaal Dronten had doorlopen was ik erbij toen hij in 2002 zijn debuut maakte in het eerste elftal. 
Hij groeide in die tijd uit tot een veelscorende en veelzijdige multifunctionele spits en goldt jarenlang als een groot talent in de regio.
Na vele omzwervingen via asv Dronten en Swift'64 keerde Yusuf vorig seizoen weer terug op het oude nest, maar wegens een verhuizing naar Zwolle besloot Yusuf Erdem naar de Zwolsche Boys over te stappen.

De wedstrijd Zwolsche Boys - Reaal Dronten begint zaterdagmiddag om 14:30 uur op Sportpark Jo van Marle in Zwolle Zuid.
Het verslag volgt zaterdagavond!

Hieronder de voorspellingen voor de vierde klasse C:
Zwolsche Boys - Reaal Dronten
tussen de nummers 5 en 8.
Beide teams zullen goed aan elkaar gewaagd zijn en aan de verdedigers van Reaal de schone taak om Yusuf Erdem aan de ketting te leggen.
Met de juiste passie en instelling moet het mogelijk zijn om in Zwolle punten te halen, maar een gelijkspel ligt voor de hand. Een 3.

Swift'64 Swifterbant - HTC Zwolle tussen de nummers 2 en 11.
Vorig seizoen eindigde dit duel in een 5-1 overwinning voor Swift en ook zaterdag hebben de witte spoken de beste papieren.
De nummer twee won vorige week met 0-3 bij VSW en ligt op koers.
Het team van trainer Patrick Posthuma heeft uit 12 wedstrijden al 31 punten weten te behalen. Een 1.

sv Olympia'28 Hasselt - CSV'28 Zwolle tussen de nummers 1 en 7.
De koploper is aan zijn stand verplicht om met een driepunter de winterstop in te gaan. Vorige week wonnen de groen witten met 4-0 van de Zwolsche Boys. Tegenstander CSV won weliswaar met 5-2 van Wilsum, maar moet van goede huize komen om in Hasselt punten te kunnen pakken. Een 1.

EDON Zwolle - vv Kampen tussen de nummers 4 en 9.
De degradant uit de derde klasse stelt teleur en ging vorige week keihard in Dronten met 5-0 onderuit, maar staat nog wel steeds op een vierde plek. De Kampenaren versloegen het zwakke vv Wijthmen en doen aardig mee in de middenmoot. Een 3.

vv Wilsum - sv Zalk tussen de nummers 12 en 6.
Een echte authentieke IJsselstreekderby Op de Wijde Blik onderaan de IJsseldijk. Vorig seizoen won vv Wilsum de thuiswedstrijd met 1-0.
De thuisploeg is de laatste weken van slag en pakken weinig punten meer. De geel zwarte kanaries bleven tegen s'-Heerenbroek op een 3-3 gelijkspel steken en hunkeren naar een ouderwetste driepunter. Een 2.

vv Wijthmen - VSW Windesheim tussen de nummers 14 en 13.
Een staartduel tussen de rode lantaarndragers van de vierde klasse.
Vorig seizoen won vv Wijthmen met 3-1 van VSW en daar tekenen de rood witten nu voor. De thuisploeg staat nog steeds puntloos onderaan terwijl VSW met zeven punten daar net boven staan.
Gaat het de mannen van Trainer Marcel Poppe dan eindelijk lukken om tegen VSW de eerste punten te pakken? Het is de rood witten van harte gegund. Een 1.

's-Heerenbroek - Batavia Lelystad tussen de nummers 10 en 3.
De thuisploeg is de laatste weken aardig op dreef en begint nu punten te pakken. Uit de laatste zes wedstrijden sprokkelden de groen zwarten maar liefst 11 punten bij elkaar waardoor Batavia goed op zijn hoede moet zijn. De Lelystedelingen zijn de aansluiting met de beide koplopers kwijtgeraakt en kunnen zich geen puntverlies meer veroorloven. Een 2.

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 4 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 4 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 5 uur geleden