Janco Steenhuis en Kars Kootstra bij de plek waar het AED-kastje moet komen.
Janco Steenhuis en Kars Kootstra bij de plek waar het AED-kastje moet komen. ©maartenheijenk.nl

EHBO-club wil met AED-kast niet langer wachten op de gemeente

Algemeen

DRONTEN - De EHBO-vereniging Dronten is blij dat de gemeente zich heeft aangesloten bij HartslagNu. Ontstemd is de club omdat de AED van het gemeentehuis nog steeds achter slot en grendel zit. De EHBO-vereniging wil niet langer wachten en gaat nu zèlf een defibrillator aan de muur hangen.

Het is de EHBO-vereniging al geruime tijd een doorn in het oog. De gemeente neemt allerlei initiatieven voor een snelle hulpverlening bij hartstilstand, maar als er buiten kantooruren in het centrum van Dronten iets gebeurt, is de gemeentelijke AED onbereikbaar.

Voorzitter Janco Steenhuis constateert dat er in het centrum voldoende AED’s zijn: ,,Bij Moellies, Deen, de gemeente, De Meerpaal, Albert Heijn, noem maar op.’’ Materiaalbeheerder Kars Kootstra: ,,Maar niemand hangt dat ding buiten. De gemeente heeft het wel toegezegd, maar er gebeurt niks.’’

Sponsors

Kars Kootstra heeft twee AED’s onder zijn hoede. De vereniging is nu op zoek naar sponsors, zodat er eentje aan zijn voorgevel kan komen. Daarvoor moet een kastje van 1.100 euro worden aangeschaft. Dat is veel geld, maar het moet degelijk zijn, moet verwarmd worden en het moet kunnen worden afgesloten. Bij een reanimatie krijgen de hulpverleners via hun app de code van het slot.

Volgens Steenhuis en Kootstra zou een systeem zoals in Biddinghuizen het mooist zijn voor Dronten. Daar is een stichting actief, die alle activiteiten rond de AED’s coördineert. De EHBO-vereniging ziet daarin voor zichzelf geen rol weggelegd. Zij hebben het te druk met andere activiteiten, zoals cursussen en het posten tijdens evenementen.

Cursussen

De EHBO-vereniging beseft dat alleen het ophangen van een AED niet voldoende is. Er moeten ook mensen zijn die ‘m kunnen bedienen. Daarom wordt er bij voldoende belangstelling in februari weer een cursus reanimatie en AED van twee avonden gehouden. ,,Maar als er ergens bij een bedrijf of een vereniging 8 tot 12 mensen zijn die een cursus willen volgen, dan kunnen we daar ook op inspelen’’, zegt Kootstra.

Steenhuis voegt eraan toe dat de cursisten na die twee avonden een certificaat krijgen en dat ze vervolgens ieder jaar worden opgeroepen voor een herhaling van één avond.

Grote oefening

Er staan meer activiteiten op de rol. Zo wordt er in maart een grote oefening gehouden bij Marion Reizen en is er in september een EHBO-beginnerscursus. De bestuursleden benadrukken dat deelname aan reanimatie- en EHBO-cursussen in veel gevallen wordt vergoed door de zorgverzekering.

Kars Kootstra hoopt zich zich veel mensen opgeven voor de cursussen. Het liefst zou hij zien dat de EHBO’ers zich ook aanmelden om te posten bij evenementen. ,,Want de gemeente stelt bij evenementen als eis dat er EHBO aanwezig is, maar het is steeds lastiger om daarvoor mensen te vinden.’’ Zelf vindt hij het prachtig werk: ,,Want je komt overal. Achter de schermen bij de Meerpaaldagen en bij Lowlands bijvoorbeeld.’’

Informatie over de cursussen staat op: www.ehbodronten.nl.

Afbeelding
Rietweg acht weken in beide richtingen afgesloten 1 uur geleden
Koningsdag in Swifterbant.
Koningsweekend in Swifterbant: "Dit jaar voor 't eerst drie dagen feest" 22 uur geleden
Gemeenteraad Dronten.
Tien inwoners dienen plan in voor potje van 30.000 euro: "Dronten mooier maken" 23 uur geleden