Twee borduursters van de Flevowand.
Twee borduursters van de Flevowand. ©maartenheijenk.nl

XL de Ateliers, de Flevowand en Dirk de Haan genomineerd voor Lelyprijs

Cultuur

DRONTEN - XL De Ateliers uit Dronten, de Flevowand uit Biddinghuizen en Dirk de Haan van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid uit Dronten zijn genomineerd voor de Lelyprijs 2016. Deze prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland gaat dit jaar naar een inwoner of organisatie uit de gemeente Dronten.

De Lelyprijs bestaat uit een bedrag van 2.500 euro en een kunstwerk van Jeroen Stok. De prijs wordt op 31 maart uitgereikt door de Commissaris van de Koning de heer Leen Verbeek, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland.

Het fonds schrijft over de drie genomineerden:

XL De Ateliers

XL De Ateliers is de verwezenlijking van de droom van oprichter John Hagel: ‘Van jongs af aan heb ik een droom: een plek creëren waar alle disciplines binnen de kunsten, zowel beroeps als amateurkunstenaars, kunnen samenwerken om elkaar te inspireren en het ontstane enthousiasme met elkaar te delen’.

Twaalf jaar geleden was XL De Ateliers een feit: een ideeënrijke, vindingrijke, initiatiefrijke organisatie met een warm hart voor verleden, heden en toekomst van (de mensen van) Flevoland. Het is een verrijking van het cultuuraanbod naast het reguliere aanbod voor zowel Dronten als daarbuiten, aldus het Cultuurfonds Flevoland over de nominatie van XL.

De Flevowand

De Flevowand is een borduurwerk van 60 meter lang en 50 cm hoog over de geschiedenis van Flevoland en het voormalige Zuiderzeegebied. Het verhaal begint met de IJstijd, 200.000 voor Christus, en zal eindigen in de hedendaagse tijd. Het idee is geboren na een bezoek van mevrouw Erie van Veelen aan het beroemde Tapijt van Bayeux in Frankrijk.

Sinds 2004 wordt er in Biddinghuizen gewerkt aan dit gigantische borduurwerk. In ruim tien jaar tijd werd er al meer dan 50 meter geborduurd door circa 30 vrijwilligers. Naast de borduursters zijn er nog historici, tekenaars en technici die hun bijdrage leveren. Alle deelnemers komen uit Biddinghuizen, waardoor De Flevowand voor een grote verbondenheid onder de bewoners zorgt en een bijdrage levert aan de kwaliteit van de samenleving.

De Flevowand moet klaar zijn op 14 juni 2018. Het is dan 100 jaar geleden dat besloten werd tot afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee.

Dirk de Haan

Dirk de Haan is een bevlogen natuurliefhebber die veel voor de natuur in de gemeente Dronten betekent. Sinds enkele jaren is hij de stuwende kracht achter jeugdnatuurclub Swifterbant.

Dirk is al vijftien jaar lid van het Instituut Voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVND) uit Dronten. Hij heeft zich in die periode ingezet voor het vormen van een bestuur en het aantrekken van nieuwe leden. In de afgelopen jaren heeft hij een omvangrijk netwerk opgebouwd binnen het IVN, gemeente en provincie. Daardoor is hij - als oud-voorzitter - nog steeds een drijvende kracht in het bestuur.