Wethouder Ton van Amerongen
Wethouder Ton van Amerongen ©maartenheijenk.nl

Gemeente slikt boeteregeling voor nieuwe accountant in

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft geprobeerd in de overeenkomst met de nieuwe accountant een boeteregeling op te nemen. Bij een tekortkoming zou de accountant een boete moeten betalen. Nadat diverse accountants hier kritische vragen over hebben gesteld, wil de gemeente die boeteclausule nu schrappen.

De gemeente wil DeDrontenaar.nl niet antwoorden op de vraag of de beoogde boeteclausule te maken had met de ‘belastingblunder’ die vorig jaar aan het licht kwam. De huidige accountant PricewaterhouseCoopers (PwC) had over het hoofd gezien dat de gemeente drie jaar lang geen WAO- en WIA-belasting had betaald. Dit kwam de accountant op kritiek uit de gemeenteraad te staan. PwC deed daarop de toezegging om 40% van een eventuele boete te betalen.

Onwenselijk

PwC doet de controle van de jaarrekening 2015, voor de periode daarna is de gemeente een aanbesteding gestart. In het kader daarvan hebben diverse accountants de gemeente gemeld dat zij de boeteregeling onwenselijk vinden, onder andere omdat deze voor hen niet verzekerbaar is.

,,Wij kunnen geen boetebepalingen accepteren omdat daarmee de onafhankelijkheid van de accountant in het geding komt’’, schrijft één van de accountants. In zijn ogen mag het rapport van een accountant niet beïnvloed worden door de dreiging van een boete.

,,De aanbestedende dienst is bereid om de boetebepaling te laten vervallen’’, schrijft de gemeente in haar antwoord.