Borduren aan de Flevowand.
Borduren aan de Flevowand. ©maartenheijenk.nl

Borduurgroep uit Biddinghuizen wint de Lelyprijs

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - De Lelyprijs gaat dit jaar naar de Flevowand uit Biddinghuizen, een borduurwerk dat de geschiedenis van het Zuiderzeegebied uitbeeldt. Deze prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland wordt 31 maart uitgereikt door Leen Verbeek, Commissaris van de Koning en voorzitter van het fonds.

,,De Flevowand krijgt de prijs vanwege het unieke karakter van het immense project en de grote verbondenheid die onder de medewerkers, allen bewoners van Biddinghuizen, sinds 2004 is ontstaan’’, zo schrijft de jury van de cultuurprijs.

Tapijt van Bayeux

De Flevowand is een borduurwerk van uiteindelijk 60 meter lang en 50 cm hoog over de geschiedenis van Flevoland en het voormalige Zuiderzeegebied. Het verhaal begint met de IJstijd, 200.000 voor Christus, en zal eindigen in de hedendaagse tijd. Het idee is geboren na een bezoek van Erie van Veelen aan het beroemde Tapijt van Bayeux in Frankrijk.

Sinds 2004 wordt er in Biddinghuizen gewerkt aan dit borduurwerk. In ruim tien jaar tijd werd er al meer dan 50 meter geborduurd door de circa 30 vrijwilligers. Naast de borduursters zijn er nog historici, tekenaars en technici die hun bijdrage leveren. Alle deelnemers komen uit Biddinghuizen, waardoor De Flevowand voor een grote verbondenheid onder de bewoners zorgt en een bijdrage levert aan de kwaliteit van de samenleving.

De Flevowand moet klaar zijn op 14 juni 2018. Het is dan 100 jaar geleden dat besloten werd tot afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee.

Genomineerden

De andere genomineerden voor de Lelyprijs 2016 waren XL de Ateliers en Dirk de Haan, van het Instituut Voor Natuureducatie en Duurzaamheid.

De Lelyprijs wordt jaarlijks door het Cultuurfonds toegekend aan personen of organisaties die zich bijzonder onderscheiden op het gebied van de cultuur of natuur in Flevoland. De prijs bestaat uit een kunstwerk van Jeroen Stok en een bedrag van 2.500 euro te besteden binnen het culturele werkveld van de prijswinnaar.