Lieren in het Van Veldhuizenbos
Lieren in het Van Veldhuizenbos Foto Petra Borsch

Vrijwilligers verhogen natuurwaarde in Van Veldhuizenbos Dronten

Algemeen

DRONTEN - In het Van Veldhuizenbos start een groep bewoners van Dronten met natuurbeheer. ,,Deze groene vrijwilligers gaan aanvullende, kleinschalige werkzaamheden uitvoeren om de natuurwaarde van het bos te verhogen’’, meldt Landschapsbeheer Flevoland.

Het reguliere beheer van het bos wordt door de gemeente uitgevoerd. Landschapsbeheer Flevoland ondersteunt de groep met kennis en gereedschap. De eerstvolgende werkdag is op dinsdag 8 maart om 13 uur.

Het plan is om de bosranden om te vormen tot een brede zone van bloeiende en besdragende struiken die aansluit op de bomen. Dit moet leiden tot vogelnestjes en de komst van allerlei kleine zoogdieren en insecten.

Invasieve planten

Op enkele plekken verspreid in het bos komen reuzenberenklauw en springbalsemien voor. ,,Om te voorkomen dat deze invasieve planten zich verder uitbreiden wordt de reuzenberenklauw in het voorjaar twee keer geschoffeld’’, aldus Landschapsbeheer, ,,Het doel is om zo de planten uit te putten en zaadvorming te voorkomen. De reuzenbalsemien kan worden bestreden door in het voorjaar de planten uit te trekken.’’

?Sommige plekken worden met de zeis gemaaid. Het maaisel wordt afgevoerd en gebruikt voor het maken van een ringslang broeihoop: ,,De bodem wordt zo verschraald om een bloemrijke vegetatie te krijgen.’

Natuureducatie

Rond de werkzaamheden wordt er ook aan natuureducatie gedaan. De ene keer in de vorm van uitleg over de werkzaamheden en natuurdoelen, een andere keer in de vorm van bijvoorbeeld een korte excursie in het bos. Het bekijken van roofvogelnesten met een camera aan een lange stok staat al ingepland.

De vrijwilligersdagen worden zoveel mogelijk op de tweede dinsdagmiddag in de maand gehouden en worden begeleid door Landschapsbeheer Flevoland. Het gereedschap wordt meegenomen en voor koffie en thee met koek wordt gezorgd. Buurtbewoners die hun steentje willen bijdragen kunnen zich aanmelden bij Jan Nagel.