De Driemaster
De Driemaster Ā©maartenheijenk.nl

Oplossing voor vervoer naar school van 9-jarige Damian lijkt ver weg

Algemeen

BIDDINGHUIZEN - Damian de Haan is 9 jaar, woont in Biddinghuizen en gaat naar het speciaal basisonderwijs in Dronten. Sinds de zomervakantie liggen zijn ouders overhoop met de gemeente Dronten over het leerlingenvervoer. Acht maanden later is er nog steeds geen oplossing. Donderdag werd de zaak behandeld bij de bezwaarschriftencommissie.

,,Onze zoon heeft een cognitieve beperking, hij is eigenlijk 6 in plaats van 9 jaarā€™ā€™, zei vader Hein de Haan. Meerijden met de andere ouders uit Biddinghuizen, die hun kinderen bij toerbeurt naar basisschool De Driemaster brengen, is volgens moeder Chantal de Haan-Ale is geen oplossing: ,,Hij kotst zich leeg door de stress.ā€™ā€™

Driftbui van drie kwartier

,,Ons kind moet regelmaat en structuur hebben. Als hij iedere keer met een ander moet meerijden, belandt hij in een driftbui van drie kwartier. En dan mag ik hem vervolgens vertellen dat hij de volgende ochtend weer met een ander meerijdt, waardoor ik ā€™s ochtends wĆ©Ć©r een stuiterend kind heb.ā€™ā€™ Ook het openbaar vervoer biedt geen soelaas: ,,Als het te druk is in de bus, krijgt hij hoofdpijn.ā€™ā€™

De gemeente stelt zich op het standpunt dat de verantwoordelijkheid voor het vervoer van Damian bij de ouders ligt. Wel krijgen zijn ouders een OV-vergoeding voor Damian ĆØn een begeleider. Dat geld mag ook gebruikt mag worden om het vervoer samen met andere ouders te regelen. Bovendien is Damian begeleiding aangeboden om hem te leren zelfstandig te reizen met het OV.

Geen handicap

Alhoewel de begeleider heeft geconstateerd dat Damian nog steeds niet op zā€™n eentje met de bus kan reizen, houdt de gemeente voet bij stuk. ,,Wij begrijpen dat Damian naar het speciaal basisonderwijs moet, maar hij heeft geen handicap, hij heeft een beperkingā€™ā€™, zei de woordvoerster van B en W tegen de commissie.

Burgemeester en wethouders wijzen op uitspraken van de Raad van State in vergelijkbare situaties: ,,Het college blijft bij haar standpunt dat een vergoeding voor het OV met begeleiding inzake Damian de Haan de juiste oplossing is.ā€™ā€™

Formele zaken

Behalve de vraag hoe het leerlingenvervoer voor Damian geregeld moet worden, speelden er bij de bezwaarschriftencommissie ook tal van formele zaken. Welke beschikking van de gemeente staat er nu wel of niet ter discussie? Over welk bezwaarschrift van de ouders gaat het nu precies?

,,Ik heb sinds de zomervakantie wel zes of zeven verschillende beschikkingen van de gemeente ontvangen, waarvan Ć©Ć©n keer zelfs een ongecontroleerde versieā€™ā€™, aldus Chantal de Haan.

Onbehoorlijk bestuur

,,Het gƔƔt maar door. Dit is al de vierde keer dat ik vrij heb moeten nemenā€™ā€™, klaagde Hein. ,,Een staaltje van onbehoorlijk bestuur en verkeerde informatie aan mijn cliĆ«ntenā€™ā€™, vond de advocaat van de ouders.

De bezwaarschriftencommissie gaat binnen 4 weken een advies uitbrengen aan B en W. Die nemen daarop een beslissing. Los daarvan lopen er echter ook nog verschillende andere procedures, zoals een zaak bij de rechtbank en andere bezwaarschriften. De ouders van Damian vrezen dan ook dat er voorlopig geen oplossing komt.

Zie ook

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 8 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 9 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 9 uur geleden