Het ontwerp van de BelvedĆØretoren
Het ontwerp van de BelvedĆØretoren gemeente Dronten

Vanaf de BelvedĆØretoren zie je straks hetzelfde als vanaf de dijk

Algemeen

BIDDINGHUIZEN - Wat zie je als je straks de BelvedĆØretoren in het Veluwemeer beklimt? Precies hetzelfde als wanneer je op de dijk staat, antwoordt het bureau Maris BV uit Zeewolde. Zij vinden dat er nog eens goed gekeken moet worden naar de locatie van de toren. ,,Want de locatiekeuze voor de BelvedĆØretoren is enigszins willekeurig.ā€™ā€™

Maris BV is een bureau op het gebied van ruimtelijke inrichtingsplannen. Zij hebben in opdracht van de gemeente Dronten een rapport geschreven over de geplande pleisterplaatsen aan de oostkant van de gemeente Dronten. De toren moet Ć©Ć©n van die pleisterplaatsen worden.

Plan van gemeente

De gemeente Dronten speelt al jaren met een plan om een buitendijkse uitkijktoren te bouwen in het Veluwemeer. Deze toren is gepland vlakbij Dorhout Mees: aan de Harderdijk, recht tegenover het eiland Pierland.

In het gemeentehuis wordt nog druk gestudeerd op de financiering van de toren en de andere pleisterplaatsen. Daarbij is het een voorwaarde dat anderen meebetalen. Zo hoopt de gemeente voor wat betreft de toren op een bijdrage van de provincie in het kader van de landschapskunst.

Kritisch kijken

Maris BV schrijft in haar rapport over die pleisterplaatsen dat er nog eens kritisch naar de locatie van de BelvedĆØretoren gekeken moet worden: ,,Het idee van het uitzichtpunt op grote hoogte spreekt aan. Het landschap krijgt voor de toeschouwer een andere dimensie en het is natuurlijk een icoon zo in het open vlakke landschap.ā€™ā€™

Het rapport merkt echter op dat de locatie aan een nog oorspronkelijk stuk dijk ligt, waarbij de maat en schaal van het Flevolandse nog goed herkenbaar is: ,,De vraag die het oproept is of dit de goede en enige locatiemogelijkheid is.ā€™ā€™

Verkeer

Behalve dat het uitzicht op deze locatie tegenvalt, schrijft Maris dat het verkeer er met 80 kilometer per uur langs rijdt. Ook is de plek voor fietsers en wandelaars niet zo makkelijk te bereiken.

Het rapport geeft in overweging om met de plannen voor de toren aan te knopen bij het initiatief van Waterskivereniging De Harder. Zij willen een 750 meter lange afscherming realiseren bij de waterskibaan aan de polderkant van het Veluwemeer.

B en W hebben het rapport van bureau Maris BV voor kennisgeving aangenomen.

De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 1 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 2 uur geleden
Sandra Nobel (PvdA)
Jeugdzorg kent in Dronten wachtlijst van ongeveer drie maanden 23 uur geleden