Afbeelding
Ar Nieuwland

Swift '64 brengt spanning weer terug, Batavia nadert tot op een punt

Sport

SWIFTERBANT/DRONTEN - De spanning in de top van de vierde klasse C is weer helemaal terug. Zaterdag ging Swift '64 met 3-2 onderuit bij Kampen, terwijl concurrent Batavia '90 met 0-1 won bij Reaal Dronten. Zodoende is het gat tussen Swift en Batavia geslonken tot een punt.

Swift '64 had zaterdag alle kansen op een driepunter. Het speelde de ene na de andere mogelijkheid bij elkaar, maar moest toch een nederlaag slikken. Kampen kwam na 25 minuten op een 1-0 voorsprong, maar dat werd al snel hersteld door Robbin Posthuma. Nog voor de rust maakten beide ploegen nog een treffer. Kampen kwam opnieuw op een voorsprong, maar Bas van Spronsen nam drie minuten later de nieuwe gelijkmaker voor zijn rekening.

Kansenmissend Swift

Na de onderbreking was Swift de bovenliggende ploeg. Het resulteerde echter niet in een overwinning, want de vele kansen werden niet verzilverd. En, zo luidt een oude voetbalwet, als je de kansen zelf niet maakt, dan doet de tegenstander dat. Zo ook in Kampen, waar de thuisploeg zeven minuten voor tijd plots de winnende produceerde. De druiven zuur en de spanning in de titelrace weer helemaal terug.

Want Batavia '90 -de naaste concurrent van Swift-, wist zaterdag wel te winnen. Het duel met Reaal Dronten begon driekwartier later door het ontbreken van een scheidsrechter, maar dat deerden de Lelystedelingen niet om drie punten mee te nemen uit Dronten. Reaal probeerde het wel, kwam ook even in de wedstrijd, maar de vroege openingstreffer van Tayfur Kahraman was uiteindelijk beslissend.

Derby

Zodoende is de spanning rond het kampioenschap in de vierde klasse C weer helemaal terug. Volgende week staat de gemeentelijke derby tussen Swift '64 en Reaal Dronten op het programma, terwijl Batavia '90 Zalk ontvangt. Wordt vervolgd.


Reaal Dronten - Batavia'90 Lelystad 0-1 (0-1)

Verslag Klaas Huisman (Reaal Dronten)

Een angstig en onzeker Reaal Dronten gaat in een rommelige wedstrijd totaal onnodig met 0-1 onderuit tegen kampioenskandidaat Batavia'90.
Deze wedstrijd begon een uur later omdat de scheidsrechter niet kwam opdagen en er op het allerlaatste moment een andere scheidsrechter geregeld moest worden.
Rond 13:00 uur zat scheidsrechter Ruud Letschert nog relaxed onderuit gezakt in zijn comfortabele campingstoel.
De bingo stond op het punt te beginnen op de gezellige camping op de veluwe of de telefoon rinkelde met het verzoek naar Dronten te komen om daar de beladen streekderby tussen Reaal Dronten en Batavia'90 te komen fluiten.

Er leek geen eind te komen aan de lange eentonige en uitvoerige warming up, maar rond 15:30 uur was daar dan eindelijk de aftrap van deze veelbesproken polderklassieker. Beide teams kwamen moeizaam op gang en hadden wat opstartproblemen.
Een vrije trap van Pim Herrewijn zeilde over het doel en het duel lag enkele malen stil vanwege vervelende blessurebehandelingen.
De Lelystedelingen hadden het initiatief en creeerden met een snelle balcirculatie een optisch veldoverwicht.
Reaal Dronten oogde angstig, onzeker en toonde in de beginfase teveel ontzag voor Batavia'90.

In de 10e minuut kwam Batavia'90 via een listig bekeken boogballetje van Tayfur Kahraman op een 0-1 voorsprong. Hier ging slordig balverlies op het middenveld aan vooraf waarna Tayfur Kahraman van grote afstand Reaal doelman Machiel Werkman iets te ver voor zijn doel zag staan. Op subtiele wijze scoorde Tayfur Kahraman met een boogbal de 0-1 voor Batavia'90.
De Reaalisten probeerden aan te zetten en via Niels Willems, Jeffrey vd Brakel en Danny Mol iets terug te doen, maar de eindpassing was onzuiver en liet te wensen over.
Aan de andere kant moest de verdediging van Reaal Dronten in actie komen om de snelle uitvallen van Batavia onschadelijk te kunnen maken.
Een harde charge van Remco Drenth op Michel Xaverio Sankatsing leverde de verdediger van Reaal een gele kaart op waardoor Remco Drenth volgende week is geschorst voor de derby tegen Swift'64.

De blauw zwarte Nerazzurri's uit Lelystad kwamen er over de flanken gevaarlijk uit waarbij Lendl Westhout, Michel Sankatsing en Tayfur Kahraman van zich lieten horen. Onder aanvoering van captain Stefan Wermers, de bikkelaars Remco Drenth, Nick Hoekman en de altijd ijverige en hardwerkende Lesley Pankl moest de verdediging alle zeilen bijzetten om deze gevaarlijke aanvallen te onderscheppen.
Bij Reaal Dronten probeerden de middenvelders Ruben Geerts en Niels Willems de juiste openingen te vinden, maar de spitsen Jeffrey vd Brakel en Danny Mol werden zelden bereikt of met pittige overtredingen afgestopt.
Vlak voor rust kreeg Batavia'90 via de grillige Lendl Westhout twee grote kansen, maar nadat zijn eerste poging voorlangs het doel ging was ook een levensgrote kopkans niet aan hem besteed waardoor beide teams met een 0-1 voorsprong voor Batavia gingen rusten.

In de rust gonsde het van de geruchten en tussenstanden op de andere velden waar koploper Swift'64 een verrassende 3-2 nederlaag had geleden bij de Koggeboys van vv Kampen.
De blauw zwarte Nerazzurri's hadden dit nieuws meegekregen en kwamen en furieus en ontketend uit de kleedkamer. Het eerste kansje was voor Reaal Dronten, maar het vlammende schot van Marc Otten werd eenvoudig gepareerd door de doelman van Batavia. Een tweede afstandspoging zeilde naast het doel waarna Batavia het heft weer in handen nam.

De supporters uit Lelystad zongen uit volle borst het brandend zand en brachten de kolkende vulkaan op het randje van uitbarsten, maar de woeste beer van Reaal Dronten hield zijn team met twee prachtige reddingen overeind.
Met name Michel Sankatsing, Adnane Ouhamid en Lendl Westhout vonden Reaal doelman Machiel Werkman op hun weg.
In deze fase leek Batavia'90 het duel te beslissen en Reaal te overrompelen, maar pogingen van Adnane Ouhamid en Naoufal Debdoubi gingen roekeloos naast het doel.
Een corner van Batavia veroorzaakte een enorme scrimmage voor het Reaal doel waarbij inzetten van Pim Herrewijn en Carlito Nijhove van de lijn werden gehaald. Een kopbal van diezelfde Pim Herrewijn ging naast het doel.

Trainer Henk Posthuma bracht Yanniqc Neijenhuis voor de leeggespeelde Marc Otten in de ploeg waarna Reaal weer overeind leek te krabbelen.
Een vrije trap van Niels Willems zeilde over het doel waarna iedereen zich opmaakte voor een hectische alles of niets slotoffensief van Reaal Dronten.
In de slotfase kreeg Reaal Dronten via Remco Drenth twee kansen, maar nadat een kopbal van Remco Drenth tegen de lat uiteen spatte werd deze bal ternauwernood in tweede instantie van de doellijn gehaald.
Een enorme afstandsschot van diezelfde Remco Drenth viel bijna binnen en werd op het nippertje tot corner verwerkt.
Terwijl de klok van het scorebord enige tijd stil stond veerde iedereen overeind toen Danny Mol de gelijkmaker leek te scoren, maar helaas werd zijn doelpunt wegens buitenspel afgekeurd.

Na enige ophef over de stilstaande klok liep de tijd rustig verder en moest de doelman van Batavia tot het uiterste om een harde pegel van Kevin Dolman onschadelijk te maken.
De Reaalisten kwamen dichtbij de gelijkmaker, maar het slotakkoord was opnieuw voor het ontketende Batavia'90.
In de slotfase moest Reaal doelman Machiel Werkman in actie komen om Adnane Ouhamid af te stoppen en stond Ruben Geerts op de doellijn om Aimane Ahariz van het scoren te houden.
De Reaalisten kwamen in deze wedstrijd net iets tekort tegen Batavia'90 wat nu door de verrassende nederlaag van Swift'64 weer volop in de race is om het kampioenschap in de vierde klasse C.
De scheidsrechter Dhr Ruud Letschert uit Lelystad verdient een groot compliment en we zijn hem zeer erkentelijk dat hij vanaf zijn luie campingstoel naar Dronten wilde komen om deze wedstrijd te fluiten.
Man of the Match bij Reaal Dronten: Aanvoerder Stefan Wermers.

De opstelling van Reaal Dronten:
Machiel Werkman, Nick Hoekman, Stefan Wermers, Remco Drenth, Lesley Pankl, Marc Otten (65e Yanniqc Neijenhuis), Kevin Dolman, Ruben Geerts, Niels Willems, Jeffrey vd Brakel & Danny Mol.
Wissels: Martijn Bos, Jan Aart Straver, Yanniqc Neijenhuis, Niek Bakker & Casper Fennema. Gele kaart: Remco Drenth.
Geblesseerd/afw: Will vd Zande, Ayrton Neijenhuis & Maarten Kempenaar.
Trainers: Henk Posthuma & Martijn Bos
Teammanagers: Klaas Huisman & Fred vd Brakel
Verzorger: Ricardo Meijer (Topfit Fysio)
Materiaalman: AJ Ekkelboom
Assistent scheidsrechter: Martijn vd Polder.

De opstelling van Batavia'90 Lelystad:
Wesdie Abdelaziz, Tony Glastra (75e Jeremy Santana), Carlito Nijhove, Pim Herrewijn, Nigel San a Jong, Emanuel Owusu, Michel Xaverio Sankatsing, Adnane Ouhamid (90e Ilsam Hursepuny), Naoufal Debdoubi, Lendl Westhout (82e Aimane Ahariz) & Tayfur Kahraman.
Wissels: Soelaiman Stitou, Jeremy Santana, Aimane Ahariz, Robert Staarman, Ilsam Hursepuny & Lars Buitenhuis.
Trainers: Andre Kemper & Barry Kamphorst
Verzorger: Oscar Braaf

Assistent scheidsrechter: Dhr S. Rijtslag uit Lelystad.
De scheidsrechter: Dhr Ruud Letschert uit Lelystad.

Alle overige uitslagen van de vierde klasse C:
vv Kampen - Swift'64 Swifterbant 3-2
HTC Zwolle - sv Zalk 3-2
vv Wilsum - EDON Zwolle 1-2
VSW Windesheim - Zwolsche Boys 0-6
CSV'28 Zwolle - 's-Heerenbroek 2-2
Olympia'28 Hasselt - vv Wijthmen afgelast

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 17 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 17 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 18 uur geleden