Afbeelding
Ar Nieuwland

Voetbalderby krijgt ‘extra lading’ door naderende apotheose

Sport

DRONTEN – Een derby mag je nooit verliezen, zo luidt een voetbalgezegde. Voor Swift ’64 en Reaal Dronten, die elkaar zaterdag in Swifterbant treffen, geldt dit als nooit tevoren. Niet alleen vanwege de onderlinge prestige, maar ook gezien de ranglijst. Daags voor het treffen spreekt DeDrontenaar.nl met Swift-trainer Patrick Posthuma.

Patrick, goedemiddag. Hoe is het met de zenuwen?
“Haha, dat valt nu nog wel mee hoor. We hebben nog een lekkere trainingsavond voor de boeg, dus het is nog niet zover. Maar een derby is altijd speciaal, dus er komt vast wel wat spanning bij kijken. Ook omdat beide partijen zich geen misstap meer kunnen veroorloven. Dat zorgt voor een extra lading.”

Hoe is er bij jullie gereageerd op de nederlaag van afgelopen zaterdag (red. 3-2 bij Kampen)?
Dat was natuurlijk best wel zuur, ook omdat wij tegen de ‘kleintjes’ nog geen misstap hadden gemaakt. Aan de andere kant zag ik qua wedstrijd wel dat wij een goed niveau haalden. We maken alleen de kansen niet af en dan is het vervelend dat je met nul punten achterblijft.”

Lag die nederlaag dan alleen aan het missen van de kansen?
“Dat is één. Feit twee is dat wij de laatste weken veel te veel doelpunten tegen krijgen. Voor de winterstop kregen we gemiddeld één tegendoelpunt en nu zijn dat er toch al gauw twee. Bij Edon maken we er bijvoorbeeld wel vijf, maar krijgen we er ook weer twee tegen. Daar werken we aan en praten we over. We moeten weer op de nul kunnen spelen.”

Dan tref je in Reaal geen makkelijke tegenstander. Die zijn aanvallend sterk.
“Ja, dat klopt. Het is duidelijk dat de kwaliteiten van Reaal Dronten voorin liggen. Het is dan ook te hopen dat we er de afgelopen weken van geleerd hebben en dat we dat mee kunnen nemen naar zaterdag. Mocht het lukken om Danny Mol, Jeffrey van den Brakel en de anderen op de nul te houden, dan is het in ieder geval aangekomen.”

Wat verwacht je zaterdag voor een wedstrijd?
Ik verwacht dat die sluwe vos wel weer iets in petto heeft, haha. Ik ga er eigenlijk een beetje vanuit dat Reaal niet vol op de aanval gaat spelen. Uiteindelijk moet het voor de hele gemeente Dronten een schitterende pot voetbal worden, met hopelijk ook een aantal mooie voetbalmomenten. Ik denk dat we daar de twee juiste ploegen voor hebben gevonden.”

Op naar een mooie pot voetbal dus?
“Dat sowieso. Wij gaan vanavond nog lekker trainen en zorgen dat we zaterdag drie punten pakken.”

Lees ook:


Voorbeschouwing Swift'64 - Reaal Dronten

Door Klaas Huisman (Reaal Dronten)

Op zaterdagavond om 18:00 uur is in Swifterbant de aftrap van de beladen en veelbesproken dorpsderby tussen koploper Swift'64 en de nummer vier van de vierde klasse Reaal Dronten.
Deze wedstrijd is naar 18:00 uur verplaatst om iedereen in de gelegenheid te stellen deze onbetwiste polderkraker en moeder aller derby's te bezoeken.

Het is de hele week onrustig in huize Posthuma waar vader Henk en zoon Patrick nerveus met een ijzige blik voor zich uit staren.
Beide trainers laten niets los, maar hebben hun tactische strijdplan allang klaar liggen.
Deze dorpsderby is veel meer dan een ordinaire burenruzie en zorgt voor een vreemd en apart sfeertje in Huize Posthuma.
Na de verrassende 3-2 nederlaag van Swift'64 bij vv Kampen fluisterde vader Henk zijn zoon toe dat hij het kampioenschap nu heeft verspeeld omdat Reaal Dronten voor de ultieme revanche gaat en niets cadeau zal geven.
Sindsdien is het stil in Huize Posthuma waar vader en zoon tot zaterdagavond geen woord meer met elkaar zullen spreken.

Vorige week morste de koploper zeer onverwachts dure punten door in Kampen verrassend met 3-2 van de blauwe koggeboys en steurvechters te verliezen.
Doordat Reaal Dronten thuis met 0-1 onderuit ging tegen de nummer twee Batavia'90 is de strijd om het kampioenschap weer helemaal losgebarsten in de vierde klasse C.
Het verschil tussen de White Phantoms en de Blue Black Nerazzurri's bedraagt met nog vijf wedstrijden te spelen maar slechts 1 punt.

Het lijkt erop dat Swift'64 en Batavia'90 om het kampioenschap zullen strijden, maar ook de nummer drie Olympia'28 uit Hasselt kan nog steeds aanhaken. De groene Hasselter Juffers staan met 1 wedstrijd minder gespeeld op vijf punten achterstand op Swift'64.
Hoe heeft Swift'64 de onverwachtse 3-2 nederlaag bij vv Kampen verwerkt? Zijn de witte spoken in staat om zich weer op te laden en de eindsprint in te zetten, of komt Reaal Dronten op een totaal verkeerd moment voor de Witte Spoken uit Swifterbant.

De White Phantoms behaalden tot nu toe 50 punten uit 21 wedstrijden waarbij er 16 wedstrijden werden gewonnen, twee keer werd gelijkgespeeld en drie wedstrijden verloren gingen met een imponerende doelsaldo van 77 voor en 23 tegen.
De Red Black Devils staan met 34 punten uit 21 wedstrijden op een vierde plek en wisten 10 wedstrijden te winnen, speelden vier keer gelijk en verloren zeven wedstrijden met een doelsaldo van 58 voor en 38 tegen.
De Reaalisten kunnen zich net als Swift'64 geen puntenverlies veroorloven omdat de vierde plek recht geeft op deelname aan de nacompetitie.
De duivels zullen zaterdag alles gaan geven om deze vierde plek vast te kunnen houden.

Trainer Patrick Posthuma wist eerder dit seizoen voor de allereerste keer van zijn vader Henk te winnen door Reaal in Dronten met 1-2 opzij te zetten. In deze wedstrijd opende de toenmalige topscorer Tom Roskam de score waarna deze speler met een blessure het veld moest verlaten. Na een fabelachtige eentwee tussen Danny Mol en Niels Willems scoorde de gouden schaar op weergaloze wijze de 1-1 gelijkmaker. Vlak na rust zorgde David van Mook met een rake kopbal voor de beslissing waardoor Swift'64 deze wedstrijd met 1-2 wist te winnen.
Vorig seizoen won Reaal Dronten thuis nog met 3-2 en eindigde het duel in Swifterbant in een 1-1 gelijkspel.
Toen waren Marc Otten namens Reaal Dronten en Tom Roskam vanaf elf meter namens Swift'64 de doelpuntenmakers.

Na de winterstop kreeg de topscorer Tom Roskam een zware en omstreden langdurige schorsing opgelegd na een pittige overtreding tijdens een zaalvoetbalwedstrijd.
Dit was een flinke domper en tegenvaller voor Trainer Patrick Posthuma, maar ondanks dit gemis bleven de witte spoken wedstrijden winnen en de nodige punten pakken.
Er stonden andere spelers op die net als Tom Roskam ook doelpunten gingen maken waardoor Bas van Spronsen inmiddels met 16 doelpunten op gelijke hoogte is gekomen met Tom Roskam.
In zijn kielzog maken ook Thim Verhoeven, Robbin Posthuma, Florijn Diepstraten, Bart Uil, David van Mook en Danny de Jonge een sterke ontwikkeling door.
Met negen doelpunten weten ook Thim Verhoeven en Robbin Posthuma regelmatig tot scoren te komen.
De selectie van Swift'64 heeft een gemiddelde leeftijd van 25 jaar oud.
Hoofdtrainer bij Swift'64 is de jonge en ambitieuze trainer Patrick Posthuma met altijd aan zijn rechterzijde Will Ouwehand.
Sinds 2014 staat dit onafscheidelijke duo aan het roer bij de witte spoken.

Deze wedstrijd leeft enorm bij de rood zwarte duivels want iedereen is nu gefocust om de nacompetitie te halen.
De training gaf nog een vertekend beeld op de dinsdagavond, maar het fanatisme, de spanning en de adrenaline droop van de gezichten af bij de spelers van Reaal Dronten.
De topscorer bij Reaal Dronten is Danny Mol met 16 doelpunten, maar ook Ruben Geerts ( 8x ), Jeffrey vd Brakel ( 6 ), Kevin Dolman ( 6 ) en Danny Busser ( 6 ) zijn goed op dreef.
De clubtopscorer bij Reaal Dronten is Jeffrey vd Brakel met 31 doelpunten.
Middenvelder Niels Willems staat te boek als de koning van de assists.
Trainer Henk Posthuma kan helaas niet over Remco Drenth beschikken want de The Butcher is deze wedstrijd geschorst.
De middenvelder Ayrton Neijenhuis is nog steeds geblesseerd terwijl verdediger Will vd Zande en de middenvelders Marc Otten en Yanniqc Neijenhuis twijfelgevallen zijn.
Op donderdagavond zal er meer duidelijkheid zijn over de selectie van Reaal Dronten, maar het lijkt erop dat Trainer Henk Posthuma over een fanatieke en gretige spelersgroep van 16 spelers kan beschikken.

De omnisportvereniging Swift'64 is op 22 Mei 1964 in Swifterbant opgericht.
Het heeft de bijnamen De Witte Spoken en De Witte Leeuwen en het clubtenue bestaat uit het maagdelijke wit met blauwe logo.
Deze omnivereniging heeft naast het voetbal ook afdelingen met volleybal, handbal, tafeltennis, darts, badminton en gymnastiek.
De voetbaltak heeft ongeveer 400 leden.
Het eerste elftal van Swift'64 schommelt al jarenlang tussen de 3e en 4e klasse, maar acteerde ooit tussen 1996 en 2003 in de tweede klasse.
Vanaf 2003 t/m 2007 speelde Swift'64 in de 3e klasse, maar sindsdien schommelen de witte spoken tussen de 3e en 4e klasse.
Er ligt inmiddels een prachtige fonkelnieuwe kunstmat aan de Sportweg.

Het polderdorp Swifterbant heeft ongeveer 6000 inwoners en behoort tot de gemeente Dronten. Er zijn resten van een oude nederzetting met de naam Teisterbant gevonden en sindsdien is er sprake van een Swifterbant cultuur.

De wedstrijd Swift'64 - Reaal Dronten begint zaterdagavond om 18:00 uur aan de sportweg te Swifterbant.

Hieronder alle voorspellingen voor de vierde klasse C:
Swift'64 - Reaal Dronten
tussen de nummers 1 en 4.
Er zitten maar liefst 17 punten verschil op de ranglijst, maar dit zegt niets omdat deze dorpsderby en polderkraker op zich zelf staat.
De Red Black Devils gaan voor revanche en eerherstel en hebben iets goed te maken na de 1-2 thuisnederlaag eerder dit seizoen.
De White Phantoms zijn een beetje van de leg na de blamerende 3-2 nederlaag bij vv Kampen waardoor er kansen liggen voor de duivels.
Voor beide teams zijn de belangen groot! Als de thuisploeg niet in vorm is en Reaal een goede dag heeft is alles mogelijk. Een 3.

EDON Zwolle - Olympia'28 Hasselt tussen de nummers 5 en 3.
In Hasselt verastte EDON vriend en vijand door met 2-3 bij Olympia te winnen. De Electronics moeten winnen om aansluiting met die vierde plek te houden terwijl de Groene Hasselter Juffers ook geen punten meer mogen morsen. Een gelijkspel ligt voor de hand. Een 3.

Batavia'90 Lelystad - sv Zalk tussen de nummers 2 en 8.
Aan de broeksteeg onderaan de Zalkertoren wist sv Zalk de thuiswedstrijd verrassend met 5-0 van Batavia te winnen.
Sindsdien zijn de blauw zwarte nerazzurri's al 12 wedstrijden achtereen ongeslagen. Door de 0-1 overwinning op Reaal Dronten heeft Batavia goede vooruitzichten om de titel binnen te halen.
De gouden Leeuwen uit Zalk zijn al weken van slag en lijken geen veerkracht en weerbaarheid meer te hebben. Een 1.

vv Wilsum - vv Kampen tussen de nummers 12 en 7.
In Kampen eindigde deze wedstrijd in een 1-1 gelijkspel.
De Blikvangers en Oranje Knotwilgen uit Wilsum staan op een teleurstellende 12e plek en hebben niets meer om voor te spelen.
De Kamper Steurvechters en Blauwe Koggeboys blijven iedereen verrassen en wonnen vorige week met 3-2 van koploper Swift'64.
Bij winst op de Wijde Blik blijft vv Kampen meedoen om die vierde plek, maar het zal moeten oppassen omdat het kan spoken onderaan de IJsseldijk in Wilsum. Een 2.

Zwolsche Boys - HTC Zwolle tussen de nummers 6 en 11.
Eerder wonnen de Groene Zebra's met 2-3 bij de Holtenbroekers.
Vorige week verrastte HTC door met 3-2 van Zalk te winnen.
De Zwolsche Boys wonnen vrij eenvoudig met 0-6 bij VSW en moeten nu winnen om aansluiting met de vierde plek te houden. Een 1.

's Heerenbroek - VSW Windesheim tussen de nummers 9 en 14.
In Windesheim wonnen de groene cowboy's met een ruime 1-5 van VSW. De houthakkers en molenwiekers uit Windesheim staan troosteloos onderaan en hebben de rode lantaarn alvast opgeborgen.
De blauwe molenwiekers gaan volgend seizoen opnieuw beginnen.
Op de kandelaar gaan de groene cowboys weer een ongekende rodeoshow opvoeren. Een 1.
De wedstrijd vv Wijthmen - CSV'28 wordt op 26 April ingehaald.

Ik wens iedereen een spannende en sportieve voetbalzaterdag toe in de vierde klasse C.

Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 1 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' 12 uur geleden
Afbeelding
Gratis gids van bijenhoudersvereniging met tips voor bijenvriendelijke tuin 23 uur geleden