Gerrit Jan Abma
Gerrit Jan Abma

Acht kunstenaars exposeren met hout in ABC-gebouw

Cultuur

DRONTEN - In het ABC-gebouw aan De Drieslag is de expositie ‘Houden van Hout’ te zien vanaf 26 mei. De officiële opening vindt plaats op zaterdagmiddag 28 mei om twee uur. Gerrit Jan Abma geeft dan een demonstratie houtdraaien.

Persbericht Kunstraad Dronten:

De kunstenaars die exposeren in het ABC-gebouw zijn: Gerrit Jan Abma, Frans Zekhuis, Wim Meyles, Meindert Regoort, Coco van Gent, Derk Havikhorst, Hester Kornelis en Evert van Lopik.

Gerrit Jan Abma

“Hout is in de loop der jaren een grote passie voor mij geworden. Tijdens het draaien probeer ik steeds zoveel mogelijk mijn eigen grenzen te verleggen. Het hout zelf bepaalt in feite waar ik na het beginpunt eindig.”

Frans Zekhuis

De rommel rond de boerderij van de ouders van Frans trok in zijn jonge jaren al gauw de aandacht. Afgedankte materialen die hij daar vond, gaf hij een tweede leven, door ze tot kistjes, hokjes en allerlei vreemde objecten te vertimmeren. Vele jaren later heeft hij dit kindgevoel weer opgepakt en bouwt hij ‘schuilplaatsen voor de ziel’.

Wim Meyles

Als beeldhouwer werkt Wim uitsluitend met hout, waarvoor hij altijd een speciale voorliefde heeft gehad. In het ruwe materiaal probeert hij met een origineel samenspel van lijnen en vormen eenvoud en fantasie te combineren.

Meindert Regoort

Houtstructuur en vorm zijn zeer belangrijk in het werk van Meindert. Het technisch uitgangspunt voor de objecten is in basis een holle vorm uit één stuk hout. Qua verbeelding werkt Regoort in uitersten. Organisch of design, eenvoud of overdaad zijn termen die op zijn werk van toepassing kunnen zijn.

Coco van Gent

“In mijn visie is kunst een emotie, iets dat je voelt. Mijn emoties hebben kleur, vorm en beweging. De natuur en hout spelen de hoofdrol in mijn houtcollages en schilderijen en breng ik collageren, schilderen en etsen samen in mijn werk.”

Derk Havikhorst

“Vanuit mijn professie als meubelmaker is mijn interesseveld langzamerhand verbreed naar het ontdekken van andere manieren van vormgeving die met de materie hout te maken hebben. Zo ben ik op een breed vlak bezig met het zoeken naar vormen die zowel functioneel als beeldend kunnen zijn.”

Hester Kornelis

Fotografie is voor Hester een van de manieren om de creativiteit kwijt te kunnen, maar ook houtbewerking schuwt zij niet. Ze combineert onder andere foto’s met hout, kurk met ecoline en prikkers met foamboard.

Evert van Lopik

“In mijn vrije werk houd ik mij bezig met het maken van schilderijen en grafiek, en vooral de laatste jaren leg ik mij toe op het maken van houtreliëfs. Met deze reliëfs neem ik stelling tegen de menselijke beslissingen zoals ruimingen na uitbraak van veeziektes en het dier als plezierobject van de mens, zoals nog steeds in bijvoorbeeld arena’s het geval is.”


Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 13 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 14 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 14 uur geleden