Zwaluwen'30 speelt in het rood-zwart.
Zwaluwen'30 speelt in het rood-zwart. Zwaluwen'30

Leegloop bij Zwaluwenā€™30 na curieus tweeluik tegen Asv Dronten

Sport

HOORN - Lang niet iedereen bij Asv Dronten zit te wachten op promotie naar de hoofdklasse. Wat dat betreft wordt het tweeluik tegen Zwaluwenā€™30 om promotie curieus. Ook in Hoorn houden ze namelijk hun hart vast. Daar hebben vrijwel alle spelers hun vertrek aangekondigd.

Zwaluwenā€™30 gaf de selectie de afgelopen jaren een riante vergoeding. Dat werkte als een magneet op spelers uit de wijde regio, met name uit de Zaanstreek en Volendam. Het komend seizoen worden de betalingen teruggeschroefd en daardoor gaat vrijwel de volledige selectie rechtsomkeert.

Bezuiniging van 30.000 euro

Naar verluidt is de club door de fiscus op de vingers getikt. Bestuurslid Leo van der Voort wil dat niet bevestigen, maar erkent wel dat de sponsorinkomsten zijn teruggelopen en dat er bezuinigd moet worden. Volgens het Noordhollands Dagblad gaat het om een bezuiniging van 30.000 euro.

Noodgedwongen gaat Zwaluwenā€™30 werken met jongens uit de directe omgeving, uit West-Friesland. Van der Voort: ,,We hebben inmiddels al een stuk of 12 nieuwe spelers vastgelegd. Het wordt een jonge groep onder leiding van een nieuwe trainer.ā€™ā€™ Of die selectie hoofdklassewaardig is, durft Van der Voort niet te zeggen: ,,Maar mochten we promoveren, dan ben ik ervan overtuigd dat zich nog meer spelers aanmelden.ā€™ā€™

Vriend en vijand verrast

Gezien het aangekondigde vertrek van de huidige selectie, heeft het vriend en vijand verrast dat Zwaluwen zo makkelijk door de eerste ronde van de nacompetitie is heengerold: 4-1 tegen HZVV, 3-0 tegen Nunspeet en 6-1 tegen Rijsoord.

Ook Leo van der Voort had dit niet verwacht. Hij wijst erop dat Zwaluwen tot kort voor het einde van de competitie meespeelde om het kampioenschap in 1B. Daarna is het team ingestort met drie nederlagen en Ć©Ć©n zwaarbevochten gelijkspel. Zelfs tegen degradatiekandidaten kwam Zwaluwen tekort.

Na dat dramatische slot van de competitie waren de verwachtingen voor de nacompetitie niet hooggespannen. De spelers en de staf, staken de koppen bij elkaar en besloten er toch vol voor te gaan. ,,En dat hebben ze inderdaad gedaan, ze hebben iedereen in positieve zin verbaasdā€™ā€™, lacht Leo van der Voort, ,,Na de laatste competitiewedstrijden voelt die nacompetitie als een warme douche.ā€™ā€™

Geen hectische ambiance

Ondanks die wederopstanding hoeft Asv Dronten niet te vrezen voor een hectische ambiance bij Zwaluwen'30. ,,Nee, daarvoor hebben wij in Hoorn te veel clubs, met elk hun eigen aanhang. Zwaluwen is van oudsher de christelijke vereniging. Meestal komt er een man of 200 kijken. Hollandia speelt hoofdklasse en ook daar komen er niet meer dan 200.ā€™ā€™

Zwaluwen heeft zelf van 2007 tot 2012 in de hoofdklasse gespeeld. Ondanks de huidige financiƫle problemen heeft de club heimwee naar die periode. Bij de gesprekken met de gemeente Hoorn, waarbij gekeken wordt of het aantal sportparken kan worden teruggebracht van 6 naar 4, profileert Zwaluwen zich daarom gretig als een prestatiegerichte club.

Technische ploeg

Op wat voor soort tegenstander moet Asv Dronten zich voorbereiden? ,,Wij zijn een technische ploegā€™ā€™, zegt Leo van der Voort, ,,Soms denk je wel eens: ze mogen wel eens wat meer van zich afbijten. Maar we willen het altijd voetballend oplossen en dat zal tegen Dronten niet veranderen.ā€™ā€™

Dossier Asv Dronten

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 6 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 6 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 7 uur geleden