Arja Kruis van het Bureau Gelijke Behandeling tijdens de Zorgmarkt in Dronten.
Arja Kruis van het Bureau Gelijke Behandeling tijdens de Zorgmarkt in Dronten. Ā©maartenheijenk.nl

Wel beschuldigingen van discriminatie Polen, maar geen aanklachten

Algemeen

DRONTEN - Als het gaat over huisvesting van arbeidsmigranten en met name Polen, wordt vaak het woord ā€˜discriminatieā€™ gebruikt. Eric DaniĆ«ls is eigenaar van ā€˜Polenhotelsā€™, onder andere aan De Morinel in Dronten. Hij beschuldigde de afgelopen week de omwonenden van De Morinel van discriminatie. Bij de politie zijn echter geen aanklachten van discriminatie bekend. En het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland heeft hierover nog nooit meldingen binnengekregen.

,,Het wordt als discriminatie ervaren door de Poolse mensenā€™ā€™, verweet Eric DaniĆ«ls de omwonenden van het ā€˜Polenhotelā€™ aan De Morinel 31/33. Hij zei dat bij de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Dronten, waar de bezwaren van de buren tegen de huisvesting van arbeidsmigranten werden behandeld.

,,Afgeven op deze bevolkingsgroep heeft geen pasā€™ā€™, vervolgde DaniĆ«ls, ,,Deze mensen werken keihard en daar kun je alleen maar respect voor hebben. Het is geen stelletje losgeslagen jongeren, die hier naartoe komen om uw buurt te verzieken!ā€™ā€™

Politie

Navraag bij de politie leert dat het met die discriminatie van Oost-Europeanen wel meevalt. ,,We hebben de rapporten van de afgelopen maanden doorgenomen en we hebben geen meldingen kunnen vindenā€™ā€™, aldus een woordvoerder van de politie in Dronten.

,,Daarnaast heb ik navraag gedaan bij de wijkagent van De Morinelā€™ā€™, vervolgt de politiewoordvoerder, ,,Ook daar zijn geen meldingen van discriminatie van Polen bekend.ā€™ā€™

Gelijke Behandeling

Het Bureau Gelijke Behandeling (BGB) Flevoland richt zich op het voorkomen en bestrijden van discriminatie. Directrice Arja Kruis vertelt dat haar bureau zich niet uitsluitend bezighoudt met de ā€˜ouderwetseā€™ discriminatie wit/zwart, maar ook bijvoorbeeld met discriminatie op basis van sekse, religieuze overtuiging, seksuele voorkeur, leeftijd of handicap.

BGB Flevoland heeft een meldpunt voor discriminatie, maar volgens Arja Kruijs zijn daar nog nooit meldingen van Polen of andere Oost-Europeanen binnengekomen. Ze herkent wel de beeldvorming over Polen en de stereotypen die van arbeidsmigranten worden geschetst. Tot concrete meldingen heeft dat echter nog niet geleid.

Economische ontwikkeling

Eric Daniƫls kondigde voor de bezwaarschriftencommissie aan dat er nog veel meer arbeidsmigranten naar Dronten komen. Hij wees daarbij op de economische ontwikkeling van Dronten en doelde met name op de nieuwe fabriek van Fresh-Care.

,,De gemeente Dronten zoekt naar mogelijkheden om arbeidsmigranten te huisvesten. Wij geven daar invulling aan en dat gebeurt aan De Morinel op een goede en zorgvuldige manierā€™ā€™, vindt de ondernemer.

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 5 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 5 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 6 uur geleden