Sandra Nobel (PvdA)
Sandra Nobel (PvdA) Ā©maartenheijenk.nl

Hospice vraagt geen geld, linkse partijen willen het toch geven

Algemeen

DRONTEN - Een opvallende discussie de afgelopen week in de gemeenteraad. PvdA, SP en GroenLinks kwamen met een amendement waarin ze voorstelden om 50.000 euro te schenken aan Hospice Dronten. Wethouder Peter van Bergen snapte er niets van. Het hospice heeft de gemeente namelijk helemaal niet gevraagd om geld.

Het was Sandra Nobel (PvdA) die het voorstel van de drie fracties in de gemeenteraad verdedigde. Zij werd in het nauw gebracht toen de wethouder en andere fracties maar bleven vragen wat ze nu precies wilde.

Na enkele onderbrekingen van de vergadering vroegen de drie partijen het college welwillend te reageren op de vraag van het hospice. ,,Maar er Ƭs helemaal geen vraag van het hospice. Hoe kun je daar nou op reageren?ā€™ā€™, vroeg Bernd Rosing (VVD) zich af in zijn rol als voorzitter van de vergadering.

Lening kwijtschelden

De discussie begon met de constatering van mevrouw Nobel dat Hospice Dronten bij de start een renteloze lening van 50.000 euro heeft ontvangen van de gemeente. Deze lening moet op 1 januari 2018 afgelost te zijn. ,,Acties, giften en de ā€˜stichting Vrienden van het Hospiceā€™ brengen jaarlijks gelden binnen, maar dit is niet voldoende. Daarom wil de PvdA deze lening kwijtschelden.ā€™ā€™

Wethouder Peter van Bergen sprak zijn waardering uit voor het hospice, maar vond het amendement opmerkelijk: ,,Want het hospice komt zelf niet met een voorstel. Bovendien duurt het nog anderhalf jaar voordat de lening afgelost moet worden.ā€™ā€™

Initiatief bij hospice

Andere fracties in de gemeenteraad toonden eveneens hun sympathie voor het hospice. Ook zij zagen de motie echter niet zitten. ,,Laat het initiatief bij het hospice, die hebben hun eigen autonomieā€™ā€™, vond Jaap Osterveld (ChristenUnie).

Sandra Nobel was aan het eind van de beraadslagingen blij dat ze de zaak onder de aandacht had gebracht, maar besloot het amendement niet in stemming te brengen.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 11 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 11 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 12 uur geleden