De stilgelegde werkzaamheden bij basisschool Het Kompas.
De stilgelegde werkzaamheden bij basisschool Het Kompas. ©maartenheijenk.nl

Gemeente vergeet eigen bestemmingsplan bij werk aan Concourslaan

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten is vergeten een omgevingsvergunning aan te vragen voor de aanleg van tien parkeerplaatsen bij basisschool Het Kompas aan de Concourslaan. Wethouder Nico Verlaan heeft gisteren de werkzaamheden stil gelegd. Omwonenden kondigen aan bezwaar aan te tekenen tegen de parkeerplaatsen.

,,Wij voelen ons niet serieus genomen”, klaagt overbuurman Fred Kootstra. In oktober sprak de gemeenteraad uitgebreid over de hangjongeren, geluidsoverlast en verkeersonveiligheid bij de scholen De Zonnewijzer, Het Kompas en Flevosprong. Wethouder Ton van Amerongen deed die avond de toezegging dat hij met omwonenden om tafel zou gaan zitten.

Volgens de gemeente heeft het eerste overleg in november plaatsgevonden. Kootstra zegt dat het eerste serieuze gesprek pas op 30 juni was. Vervolgens is er op 5 juli een inloopavond geweest, waar ook de buren waren uitgenodigd. Op die avond is er volgens de gemeente nog een kleine aanpassing gedaan in het definitieve ontwerp.

Wassen neus

,,Wij hebben die avond allerlei formulieren ingevuld met onze bezwaren”, weerlegt Fred Kootstra, ,,Maar dat is een wassen neus geweest, want de volgende dag is het plan naar de Staatscourant gegaan, op 13 juli is het gepubliceerd en op 14 juli zijn de werkzaamheden begonnen. Er is dus helemaal niets gebeurd met onze opmerkingen.”

Volgens Kootstra zijn de buren fel gekant tegen de aanleg van nieuwe parkeerplaatsen. In hun ogen is er om de hoek, enkele tientallen meters verderop, voldoende parkeerruimte. In tegenstelling tot de plek van de gemeente staat het bestemmingsplan op die locatie wel een uitbreiding toe.

Ook kan Kootstra zich niet vinden in de versmalling van De Volte: ,,Het wordt hier allemaal veel gevaarlijker in plaats van veiliger.” Doordat de gemeente is vergeten een omgevingsvergunning aan te vragen, worden de buren in ieder geval in de gelegenheid gesteld om hun bezwaren nog een keer kenbaar te maken.

Per abuis

De gemeente wil de tien parkeerplaatsen en een verhard oppervlak om fietsen te stallen aanleggen in het groen. ,,Dit is een afwijking op het bestemmingsplan dus behoeft een omgevingsvergunning. We zijn erachter gekomen dat deze per abuis niet is aangevraagd”, erkent de gemeente.

Wethouder Verlaan heeft het werk stil gelegd totdat die vergunning binnen is. De andere werkzaamheden rondom de scholen, zoals de uitbreiding van het schoolplein van Het Kompas, gaan wel gewoon door. Het is de bedoeling dat dit klaar is als de scholen weer van start gaan.