Het kweken van hennep is wel strafbaar. De foto toont de ontruiming van een hennepplantage in Swifterbant.
Het kweken van hennep is wel strafbaar. De foto toont de ontruiming van een hennepplantage in Swifterbant. ©maartenheijenk. (archieffoto)

Volgens Leo Broekhuis màg Dronten niet eens een blowverbod invoeren

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten aangekondigd dat er een ‘blowverbod’ gaat komen. Burgerraadslid Leo Broekhuis (GroenLinks) heeft onlangs in de gemeenteraad juist de discussie over de komst van een coffeeshop in Dronten aangezwengeld. Gevraagd naar een reactie op een blowverbod zegt hij dat het hem niet eens màg.

Op uw initiatief gaat de gemeenteraad praten over de eventuele komst van een coffeeshop in Dronten. Het lijkt ons opmerkelijk: een coffeeshop in een gemeente met een blowverbod. Hoe kijkt u tegen het voorstel van het college aan?

Leo Broekhuis: ,,Om te beginnen moet ik zeggen: er is alleen maar een persbericht uitgegaan waarin dat blowverbod heel kort in is genoemd. Wij hebben het voorstel nog helemaal niet gezien, dus we kunnen alleen beperkt reageren. Het is namelijk niet duidelijk welke argumenten eraan ten grondslag liggen. Waarom wil je een blowverbod?’’

Wat zouden de argumenten kunnen zijn?

,,Dat kan openbare orde zijn, het tegengaan van overlast. Het kan ook uit gezondheidsmotieven of misschien wel allebei. Maar dat is dus nog niet duidelijk.”

Toch de vraag: wat is uw eerste reactie?

,,Dat is dat ik het volstrekt ‘overdone’ vind. We hebben een opiumwet en daar staat in dat handel in drugs verboden is en niet het gebruik ervan. Een blowverbod behelst denk ik dat men ook het gebruik strafbaar wil stellen. Er zijn een paar andere gemeenten met blowverboden, maar dat kan alleen in het kader van handhaving van openbare orde en dan op heel specifiek aangewezen gebieden. Dus het kan niet in het algemeen. Als er op een bepaalde plek in Dronten sprake zou zijn van overlast die een directe relatie heeft met het gebruik van softdrugs, dan zou het eventueel kunnen. Maar het is ons volstrekt onduidelijk waar die overlastplekken zijn. Wij kennen ze in ieder geval niet.”

U verwijst naar de opiumwet en constateert dat de gemeente Dronten een stuk verder wil gaan. Wil het college roomser zijn dan de paus?

,,Inderdaad, het is echt ‘overdone’. Een algemeen verbod bestaat in geen enkele gemeente en ik heb zelfs begrepen dat het niet eens toegestaan is. Je moet hele goede argumenten hebben waarom je dat zou willen. Er is gesuggereerd dat het artikel er moet komen op verzoek van de politie. Diezelfde politie schijnt van niets te weten. Dat is ook opvallend.”

Toen u in de raadscommissie begon over een coffeeshop, zei de burgemeester dat er nog heel wat water door het Veluwemeer moet stromen voordat er een coffeeshop komt. Vindt u op uw beurt dat er nog heel wat water door het Veluwemeer moet stromen voor er een blowverbod komt?

,,Wij moeten het echte voorstel eerst goed lezen en bestuderen, maar onze eerste indruk is inderdaad dat een blowverbod niet aan de orde is. Het college moet maar aantonen waarom het echt nodig is. Wij zijn in ieder geval nog niet overtuigd.”

Dossier softdrugs DeDrontenaar.nl:

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 3 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 3 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 4 uur geleden