Ook kwaliteit zwemwater Bremerbaai-strand in Biddinghuizen wordt in de gaten gehouden

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Het Bremerbaai-strand staat niet op de lijst met 27 officiële zwemlocaties in Flevoland waar veilig kan worden gezwommen. Sinds kort staat het strand van Biddinghuizen wel op de lijst van ‘potentiële zwemlocaties’. Het betekent dat Rijkswaterstaat om de twee weken de waterkwaliteit meet.

Op de website zwemwater.nl vermeldt de overheid de lijst van officiële zwemwaterlocaties. Rijkswaterstaat, provincies en waterschappen raden aan om alleen op die locaties te zwemmen: ,,Omdat we daar de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten houden.”

Strand moet zich eerst bewijzen

Bremerbaai staat nog niet op die lijst, omdat dit strand pas twee maanden geleden geopend is. Het nieuwe strand in Biddinghuizen moet zich eerst gedurende een aantal jaren bewijzen, voordat het officieel erkend wordt en de waterkwaliteit wordt weergegeven op zwemwater.nl.

,,De strandbeheerder krijgt een aantal jaren de kans om aan de eisen te voldoen”, zegt Jolanda Scholten van de omgevingsdienst (OFGV) over de huidige status van het Bremerbaai-strand. Pas als alles gedurende een aantal jaren in orde is, kan de provincie besluiten om het strand de officiële status te geven.

Bremerbaai is veilig

Jolanda Scholten voegt er wel aan toe dat Bremerbaai op precies dezelfde wijze wordt gecontroleerd als de officiële zwemlocaties. De omgevingsdienst toetst het strand op kwaliteit, veiligheid, infrastructuur, hygiëne en voorzieningen.

Tijdens het zwemseizoen (1 mei tot 1 oktober) meet Rijkswaterstaat om de twee weken de waterkwaliteit. ,,Mensen kunnen er veilig zwemmen. Mocht dat niet het geval zijn, dan doen wij daar melding van”, aldus Scholten.

Net als Bremerbaai is ook Flevonice Aquapark toegevoegd aan de lijst van ‘potentiële zwemlocaties’. Beide stranden stonden tot vanmiddag niet op de website van OFGV, maar zijn daar na contact met DeDrontenaar.nl onmiddellijk aan toegevoegd.

Officiële zwemlocaties

De lijst van officiële locaties telt zes zwemwateren in de gemeente Dronten:

  1. Abbertstrand
  2. Spijkstrand
  3. Rivièra Beach Noord
  4. Rivièra Beach Zuid
  5. Ellerstrand Noord
  6. Ellerstrand Zuid
  7. Harderstrand
  8. Spijkvijver

Video strandpaviljoen Bremerbaai

Bijgaand interview met Dick Boshuizen van het strandpaviljoen Bremerbaai is gemaakt in juni ten tijde van de officiële opening.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 11 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 11 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 12 uur geleden