NVM onderzoekt informatie makelaars over Zuiderzee op Zuid

Algemeen

BIDDINGHUIZEN - De overkoepelende makelaarsorganisatie NVM gaat onderzoeken of makelaars de juiste informatie geven over permanent wonen in Zuiderzee op Zuid in Biddinghuizen. Blijkt dat niet het geval te zijn, dan onderneemt NVM actie tegen deze makelaars.

DeDrontenaar.nl meldde gisteren dat sommige makelaars in advertenties melden dat permanent wonen mogelijk is in het appartementencomplex Zuiderzee op Zuid. Andere makelaars plaatsen de appartementen niet onder de rubriek ā€˜recreatieā€™ of melden in hun advertentie niet dat permanente bewoning formeel verboden is.

NVM gaat onderzoeken

,,Als er gemeld wordt dat permanente bewoning mogelijk is, dan is dat gewoon foutieve informatie. Wij gaan dat onderzoekenā€, aldus Roeland Kimman van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Mocht de NVM misleidende informatie aantreffen, dan moet dat door de desbetreffende makelaar worden gecorrigeerd. Daarnaast zijn ook andere sancties tegen deze makelaars mogelijk.

,,Een makelaar moet eerlijke en transparante informatie geven. Daar staan wij voorā€, stelt Kimman, ,,En het is eerlijker om dat direct in het begin te doen. In dit geval is het essentieel dat een makelaar meldt dat permanente bewoning op dit moment nog niet toegestaan is. Doet hij dat niet en hij wordt daar later door een koper op aangesproken, dan heeft hij een probleem.ā€

Makelaar zĆØlf verantwoordelijk

Makelaarsland meldt in een advertentie dat bewoners zich zonder zorgen kunnen inschrijven bij de gemeente. De internetmakelaar zegt niet zelf verantwoordelijk te zijn voor de advertentietekst. De NVM is het daar niet mee eens: ,, Makelaarsland kan de tekst door de verkoper laten opstellen, maar de makelaar blijft zelf verantwoordelijk voor de tekst en kan daar door ons op aangesproken worden.ā€

De woordvoerder zegt dat NVM geen halszaak maakt van de rubriek waaronder een advertentie geplaatst wordt.

Dossier Zuiderzee op Zuid

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 8 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 8 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 9 uur geleden