Richard Onderberg
Richard Onderberg ©maartenheijenk.nl

B en W dopen Plein de Rede in Dronten om in ‘Meerpaalplein’

Algemeen

DRONTEN - Het Plein de Rede in het centrum van Dronten krijgt een nieuwe naam. ,,En dat kan maar één naam zijn: Meerpaalplein”, zei burgemeester Aat de Jonge vanavond bekend bij de opening van de 25ste Meerpaaldagen.

De naam ‘Plein de Rede’ is in Dronten nooit echt ingeburgerd geraakt in Dronten. In de volksmond werd er altijd gesproken over Redeplein of Meerpaalplein. B en W hebben nu aan de roep om een andere naam gehoor gegeven.

Gemeenteraad

In januari werd er in de gemeenteraad nog gesproken over de naam. ,,We moeten toch nog eens nadenken of Plein de Rede wel de goede naam is’’, zei Jaap Kodde (VVD) toen.

,,De huidige naam wordt in de volksmond nauwelijks gebruikt’’, vond Jaap Oosterveld (ChristenUnie). Wethouder Dirk Minne Vis antwoordde dat die discussie in de straatnaamcommissie hoorde.

50 jaar Meerpaal

Volgens burgemeester Aat de Jonge zijn er twee aanleidingen om nu alsnog een naamswijziging door te voeren: ,,Volgend jaar is het 50 jaar Meerpaal. Daar gaan we bijzondere dingen mee doen.”

,,Daarnaast wordt er in de volksmond meestal gesproken over Meerpaalplein”, vervolgde de burgemeester, ,,Een enkeling zegt ook Redeplein of Plein de Rede. Van die verwarring moeten we een keer af. De Meerpaal is het centrum van onze gemeente. Het is het hart, de huiskamer, daar gebeurt een heleboel. En op dit plein moet nog veel meer gebeuren. Dat bij elkaar genomen heeft geleid tot de naam Meerpaalplein.”

Verrassing

Waarom kon het niet toen gemeenteraadsleden om een naamswijziging vroegen? ,,Omdat het toekennen van een straatnaam een bevoegdheid van het college is”, reageerde De Jonge, ,,En we hadden toen al in ons hoofd dat we het een beetje een verrassing wilden laten zijn voor dit moment.”

Bij de opening van de 25ste Meerpaaldagen overhandigde de burgemeester straatnaamborden aan de Meerpaaldagen-voorzitter Richard Onderberg en diens opvolger Joop Weenk.

De Grote Redeplein Enquête

DeDrontenaar.nl vroeg vorig jaar de lezers naar hun voorkeur voor een naam voor het plein. Daaruit kwam het volgende naar voren:

Naamgeving plein

Meerpaalplein

53%

Redeplein

44%

Plein de Rede

3%


Meerpaaldagen

De Meerpaal 50 jaar