Overzicht van het scheepswrak.
Overzicht van het scheepswrak. IFMAF

Achttiende eeuws scheepswrak aan Stobbenweg kan zaterdag bekeken worden

Algemeen

DRONTEN - De archeologen die bezig zijn met de werkzaamheden aan een scheepswrak uit de 18e eeuw bij de Stobbenweg in Dronten houden zaterdag 20 augustus een open dag. Belangstellenden zijn welkom van 11 tot 16 uur.

,,De publieksdag biedt een unieke kans om kennis te maken met bijzonder cultureel erfgoed van Flevoland”, aldus de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF).

De verkenning heeft als doel meer te weten te komen over het schip: wat voor soort schip het was en of er inventaris aanwezig is. Het wrak wordt gedeeltelijk blootgelegd. Er wordt specifiek onderzoek gedaan naar de houtkwaliteit van het schip.

Fluitschip of driemaster

De eerste helft van de verkenning is inmiddels afgerond. Daaruit is gebleken dat het om een groot schip, mogelijk een fluitschip of driemaster gaat met een lengte van minimaal 26 meter.

De voor- en achtersteven hebben een loden bekleding, wat kenmerkend is voor zeegaande schepen. De grootte van het schip en de constructiekenmerken wijzen er ook op dat het schip over de oceanen voer. Uit jaarringonderzoek is gebleken dat het wrak is gemaakt van hout dat tussen 1735 en 1741 is gekapt. Het schip is dus daarna gebouwd en het hout komt uit Midden-Duitsland.

In kaart brengen

Vandaag (maandag 15 augustus) start het tweede deel. Dan gaan de onderzoekers het achterschip nauwkeurig in kaart brengen, dat wil zeggen: opmeten, tekenen en beschrijven.

Gehoopt wordt dat de gegevens over constructie en vorm van het achterschip door middel van vergelijking met andere scheepswrakken, uitsluitsel kunnen geven over het type schip. De verkenning eindigt op 26 augustus.

Programma publieksdag

Tijdens de publieksdag is het blootgelegde achterschip te zien en worden enkele vondsten uit het wrak getoond waaronder gietijzeren kogels.

  • Het verdient de voorkeur om met de fiets te komen.
  • Het kan nodig zijn om laarzen aan te trekken.
  • De locatie is vlakbij de Stobbenweg in Dronten.
  • Vanuit Dronten kan men het beste via de Hanzeweg (N 307) de Drontermeerdijk (N306) rijden.
  • Mijd vanwege Lowlands de route Harderbosweg, Spijkweg en Karekietweg.

IFMAF

De veldschool is een samenwerkingsverband tussen:

  • provincie Flevoland
  • gemeente Lelystad
  • Rijksuniversiteit Groningen
  • Nieuw Land
  • Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 2 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 3 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 3 uur geleden