Afbeelding
Theaterschool Karakter

Theaterschool Karakter uit Dronten naar festival in Letland: ,,WĆ t een avontuur!ā€

Cultuur

DRONTEN - Leerlingen van theaterschool Karakter De Meerpaal zijn naar Riga (Letland) geweest, waar ze hebben deelgenomen aan het theaterfestival Baltic Bel. De leerlingen Roos, Amy, Joanne en Jesper schreven een verslag.

Verslag Theaterschool Karakter:

Wat een avontuur was het voor de jongeren van theaterschool Karakter van De Meerpaal. Ruim 3 dagen werden ze ondergedompeld in de wereld van Theater. Samen met andere jongeren uit Letland, Litouwen en Engeland volgden ze diverse workshops en bekeken ze elkaars voorstellingen.

Dag 1

Lekker vroeg opstaan en naar Schiphol, afscheid nemen van onze ouders en toen kon ons avontuur beginnen! Hoe dichter we bij het vliegtuig kwamen hoe enthousiaster we werden. Op het vliegveld in Riga werden we warm onthaald door de organisatie van het Baltic Bell Festival; Inguna Gremze en gingen we met de bus naar het prachtige Maza Gilde Theater. Daar hebben we de hele middag en avond voorstellingen gekeken van groepen uit Litouwen en Letland.

De voorstellingen waren echter in het Lets en Litouws waardoor je de taal niet kon verstaan. Dat was wel lastig, maar daardoor ging je op hele andere dingen letten waardoor je toch het verhaal alsnog meekreeg.

Dag 2

We hebben goed maar kort geslapen in het het Red Nose Hostel. Tja dat krijg je als je met 11 personen op een kamer slaapt, het was soms iets te gezellig!

Vandaag hebben we ā€™s ochtends gerepeteerd voor onze eigen musical en daarna workshops gevolgd.

De repetitie ging heel goed, de Engelse tekst zat er goed in en ook de liedjes klonken net zo goed als tijdens onze voorstelling 18 juni in De Meerpaal.

Morgenochtend spelen wij onze voorstelling hier en het spannende is toch wel dat we in andere zaal spelen dan de Grote Zaal van De Meerpaal, dat is wel even wennen.

De workshops van vandaag waren heel leuk. We hebben een workshop acteren met maskers gedaan. De workshops waren samen met de andere jongeren uit andere landen. We gingen met maskers op improviseren, zonder te praten en te overleggen en toch begrepen we elkaar! Dat was een hele leuke ervaring, grappig en leerzaam!

De andere workshop ging over acteren met je lichaam. Je kan wel met je hoofd spelen maar als je op een groot podium speelt, moet je je lijf wel meenemen anders komt het helemaal niet over. We moesten een oefening doen waarbij we uit een deur kwamen en een sterke emotie gaven, daarbij spraken we alleen onze naam en hadden we verder geen tekst. Door je lichaam in te zetten in de emotie die je gaf, wist toch iedereen waar het over ging. Het was wel spannend om met allemaal jongeren te spelen die je niet kende, maar ook heel gaaf om te doen!

Na de workshops zijn we ā€™s avonds naar een groot festival geweest aan de rivier de Daugava.

Jullie hadden De Meerpaal Dagenā€¦wij hadden De Riga Dagen! We zijn daar naar een concert geweest met een heel groot orkest en een band met achteraf een vuurwerkshow. Dat was heel gaaf! We hebben echt van de cultuur geproefd!

Dag 3

Vandaag hebben we de musical gespeeld! Eerst ontbeten en de laatste dingen doorgesproken.

Terwijl Coby en Floor (theaterdocent en zangdocent) alle techniek in de zaal voor elkaar maakten, gingen wij ons klaarmaken en elkaar helpen met de kleding en de grime.

We waren wel een beetje zenuwachtig maar het ging hartstikke goed en de reacties uit het publiek waren ook heel goed, ze vonden het mooi!

Na onze musical hebben we nog een voorstelling gezien van de theatergroep uit Litouwen. Zij hadden een theaterstuk met veel muziek. We waren erg onder de indruk, want de hele groep was heel erg goed!

Daarna keken we een voorstelling van de groep uit Engeland, deze ging over kinderrechten en dat was ook erg indrukwekkend. De mensen uit Engeland kwamen oorspronkelijk uit India en hebben ons ook nog een dans uit India geleerd, dat was superleuk! ā€™s Avonds was alweer de afsluiting van het festival, we kregen een officieel diploma en daarna was er feest met een rockband, dat was gaaf!

Dag 4

ā€™s Ochtends hebben we een tour door de stad gemaakt samen met vier jongeren van de theatergroep uit Riga. Ze vertelden ons alles over de monumenten en de geschiedenis van Riga. Nadat we souvenirs hadden gekocht was het alweer tijd om afscheid te nemen.

We hebben zoveel plezier gehad de afgelopen paar dagen, veel geleerd, veel gezien en nieuwe mensen leren kennen. Het was echt een weekend om nooit te vergeten!

Misschien kunnen we zelfs in Dronten wel zoā€™n festival opzetten: de internationale contacten hebben we inmiddels al!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding