Kees Hermus en Tineke Hiemstra in de stand van de stichting Geschiedschrijving.
Kees Hermus en Tineke Hiemstra in de stand van de stichting Geschiedschrijving. ©maartenheijenk.nl

Stichting Geschiedschrijving blijft zoeken naar anekdotes over De Meerpaal

Algemeen

DRONTEN - De Meerpaal viert in september 2017 het 50-jarig bestaan. De stichting Geschiedschrijving in de gemeente Dronten is bezig met de voorbereidingen voor een boek over een halve eeuw Meerpaal. Secretaris Tineke Hiemstra vertelt dat vooral de Drontenaren aan het woord moeten komen.

In het nieuwe boek moeten niet alleen de verhalen van de bestuurders en directeuren komen te staan, maar vooral ook de anekdotes van de Drontenaren. Daarom wil de stichting Geschiedschrijving graag in contact komen met het publiek. Zo stond het bestuur vorige week met een kraam op de braderie van de Meerpaaldagen.

Wat doen jullie hier precies?
Secretaris Tineke Hiemstra: ,,Wij willen graag verhalen van mensen voor ons nieuwe Meerpaalboek. Dat boek verschijnt in september 2017. Dan wordt er in De Meerpaal een hele grote reünie gehouden en dan wordt ook dit boek gepresenteerd.”

Waarom heeft de redactie daarvoor de hulp van het publiek nodig?
,,Omdat we niet alleen vanuit onszelf willen schrijven en niet alleen onderzoek willen doen. Er moeten ook belevenissen van de mensen in komen te staan, hùn verhalen. Het is de bedoeling dat de bewoners van Dronten samen met ons het boek maken.

Hoe zijn de reacties bij deze stand op de Meerpaaldagen?
,,Het grappige is: het komt allemaal weer terug op de saamhorigheid in de beginjaren. Dat wordt nog steeds als zó bijzonder ervaren. Je hoort hele leuke dingen. Zo kwam er een zoon van één van de eerste medewerkers van De Meerpaal langs. Die gaat samen met zijn vader vertellen hoe het in die periode geweest is.”

Jullie krijgen dus echt hele concrete tips?
,,Ja, kijk maar: hier heb ik een hele lijst met tips. En we staan daar nog steeds voor open. Als mensen ideeën hebben, laat ze het dan alsjeblieft een e-mail sturen of contact opnemen via onze website.”

Zijn jullie al aan het schrijven?
,,Nee, we hebben alleen een groslijst. Begin september hebben we onze eerste bijeenkomst en dan gaan we beginnen met schrijven. We hebben inmiddels heel veel e-mailadressen en telefoonnummers. Met die mensen gaan we contact opnemen, zodat ze hun verhaal kunnen doen tijdens een interview.”

Wordt dit boek anders dan de andere boeken van de stichting Geschiedschrijving?
,,Ik denk dat er veel meer korte anekdotes in komen te staan. Er komen wat diepgaande redactionele artikelen in over bijvoorbeeld de bouw en de verbouw. En daarnaast willen we vooral korte en iets minder korte verhalen van de bewoners.”

Geschiedschrijving

De Meerpaal 50 jaar

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 14 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 15 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 15 uur geleden