Saranda Rotman (staand) in de stand van het Rode Kruis.
Saranda Rotman (staand) in de stand van het Rode Kruis. ©maartenheijenk.nl

Publiek vindt reanimatiepop van Rode Kruis Dronten een beetje eng

Algemeen

DRONTEN - Peter Zuring deed tijdens de Meerpaaldagen mee aan het paalzitten. Hij hengelde daarmee bijna 800 euro binnen voor de afdeling Dronten van het Rode Kruis. De vereniging gaat dat geld gebruiken voor portofoons.

Het Rode Kruis maakte van de gelegenheid gebruik om de bezoekers van de feesttent op de zaterdagmiddag te informeren over wat het Rode Kruis in Dronten allemaal doet. Vooral de reanimatiepop kreeg veel bekijks. ,,Alhoewel mensen altijd wat terughoudend zijn, ze vinden het toch wel een beetje eng”, lacht Saranda Rotman.

Iets betekenen

Wat is er eng aan? ,,Ze vragen zich vooral af: kan ik het wel? Ze zijn bang om het verkeerd te doen. En dat hoeft helemaal niet, want je hoeft helemaal geen complete EHBO-cursus te hebben gedaan om toch iets te kunnen betekenen.”

De pop zorgt er wel voor dat de aanwezige Rode Kruis-mensen in gesprek komen met de bezoekers: ,,En dat is belangrijk, want het reanimeren is heel actueel. Het gaat om zelfredzaamheid: iedereen moet eigenlijk kunnen helpen als een ander op straat iets overkomt.”

Actieve club

Het verlenen van EHBO bij evenementen en het verzorgen van opleidingen EHBO en reanimatie zijn volgens Saranda Rotman belangrijke activiteiten van het Rode Kruis in Dronten: ,,We hebben een aardig grote club, een stuk of dertig actieve EHBO’ers.” Zelf is ze ook actief als hulpverlener bij evenementen.

Ze benadrukt echter dat het Rode Kruis veel meer doet: ,,We hebben een crea-groep die zich bezighoudt met knutselen. We hebben een telefooncirkel voor mensen die elkaar elke dag bellen om te kijken of alles goed gaat en om sociale contacten te blijven onderhouden.”

Samenwerken

Behalve het Rode Kruis kent Dronten ook een EHBO-vereniging. De samenwerking loopt niet altijd gesmeerd. Zo zijn de rode kruizen op de kleding tijdens de Meerpaaldagen afgeplakt, omdat niet zij maar de EHBO-vereniging de hulpverlening doet tijdens dit evenement.

Saranda zou het fijn vinden als beide besturen elkaar beter weten te vinden: ,,We moeten veel meer samenwerken, want met elkaar sta je sterk.”

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 6 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 6 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 7 uur geleden