De hoorzitting van de commissie bezwaarschriften over De Morinel.
De hoorzitting van de commissie bezwaarschriften over De Morinel. ©maartenheijenk.nl

Omwonenden ‘Polenhotel’ De Morinel vangen bot bij gemeente Dronten

Algemeen

DRONTEN - De ruim 300 bezwaren van omwonenden tegen de vergunning voor het ‘Polenhotel’ aan De Morinel 31-33 zijn afgewezen. De commissie bezwaarschriften heeft de buren op slechts één detail gelijk gegeven. B en W hebben het advies van de commissie inmiddels overgenomen.

Lichtpuntje voor de omwonenden is, dat het aantal arbeidsmigranten aan De Morinel 31-33 niet zomaar kan worden uitgebreid van 32 naar 48, zoals de eigenaars van plan zijn. Bij een uitbreiding moet er in de ogen van de commissie bezwaarschriften een nieuwe vergunning worden aangevraagd.

De commissie heeft een groot deel van de bezwaarschriften niet eens behandeld, omdat deze ondertekenaars verder dan 300 meter van het pand wonen. In de ogen van de commissie zijn zij geen belanghebbenden.

Volgens het boekje

Bij de beoordeling van de overige bezwaren komt de commissie tot het oordeel dat het gemeentebestuur keurig volgens het boekje heeft gehandeld. De huisvesting van arbeidsmigranten is gevestigd in strook met woningen en bedrijven langs De Morinel. Heikel punt was de officiële status van deze strook. Volgens de regels van de gemeente mag een ‘Polenhotel’ namelijk niet in een woongebied en niet op een bedrijventerrein worden gevestigd, maar wel in een zogenaamd ‘overgangsgebied’.

De omwonenden ontkennen dat er aan De Morinel sprake is van een overgangsgebied. De commissie bezwaarschriften is het daar niet mee eens: ,,De woon-werklocaties aan De Morinel verschillen ruimtelijk gezien zowel van de woonbuurt Morinel/Oeverloper als van het bedrijventerrein ten noorden van De Morinel. De commissie is van oordeel dat de betreffende percelen aan De Morinel hierdoor als een overgangsgebied zijn te beschouwen.”

Overlast

Ook op het gebied van brandveiligheid, verkeersdruk en parkeeroverlast heeft het gemeentebestuur zich volgens de commissie aan de regels gehouden. Omliggende bedrijven worden in de ogen van de commissie niet in hun mogelijkheden beperkt.

Tijdens een bizar verlopen hoorzitting had de buurt klachten geuit over overlast, zoals twee gevallen van wildplassen. Dit wordt door de commissie weggewuifd: ,,Deze gevallen achten wij niet zodanig dat hierdoor objectief is vast stellen dat er sprake is van overlast.”

,,De vrees dat de tijdelijke arbeidsmigranten door de wijk gaan lopen waardoor het gevoel van onveiligheid bij de omwonenden zal toenemen en zij gevangen zijn in hun eigen huis, is niet objectief bepaalbaar”, zo luidt het oordeel van de commissie.

Nadere motivering

Slechts op één punt krijgen de omwonenden gelijk. Zij hadden gezegd dat hun buurt onder druk staat door de veranderingen rond het station en de komst van zowel het ‘Polenhotel’ als de school Het Perron. B en W hebben het advies gekregen om te motiveren waarom dit alles geen aantasting oplevert van het woon- en leefklimaat van de buurt.

B en W hebben daar inmiddels gehoor aan gegeven. In hun motivering schrijven zij dat de veranderingen zich voornamelijk afspelen aan De Noord. Het college wijst op de groene buffers, waardoor de woonwijk er volgens B en W geen hinder van ondervindt. De directe buren van De Morinel 31-33 wonen volgens het college in een gebied met bedrijfsbestemming. Zij hadden ze dit soort ontwikkelingen kunnen zien aankomen.

Het college ontkent niet dat de buurt iets merkt van de nieuwkomers: ,,Echter, niet aannemelijk is dat deze effecten zodanig zullen zijn dat deze als onevenredig moeten worden gekwalificeerd.”

Dossier De Morinel

Afbeelding
Vanwege veiligheid éénrichtingsverkeer op De Zoom, Binnendoor en De Poort 22 uur geleden
Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 23 uur geleden