Barteld Hoekman
Barteld Hoekman ONKP

Veel amateurs en een enkeling met zonnebril bij pokertoernooi AtDronten

Sport

DRONTEN - Barteld Hoekman (41) is mede-eigenaar van AtDronten en is op lokaal niveau een succesvol pokeraar. Komende zondag wordt er in zijn grand-café in Dronten-Zuid een voorronde gehouden van het open NK teampoker.

AtDronten is hèt pokercafé van Dronten?
Barteld Hoekman:,,Daar begint het wel een beetje op te lijken ja. We doen sowieso veel met sport, dus er komen hier mensen die competitie leuk vinden. Dat kan pokeren zijn, een muziekquiz, een ander kaartspel, noem maar op.”

Een teamkampioenschap… Poker is toch een individueel spel?
,,Er zijn ook allerlei toernooien voor teams. Het grappige van een teamtoernooi is: heel veel mensen spelen thuis met z’n vieren of z’n vijven en die kunnen nu een keer samen tegen anderen spelen.”

Hoe wordt de winnaar bepaald?
,,Teams bestaan uit vier spelers en die spelen aan vier verschillende tafels. Elke tafel speelt tot er een winnaar is en dan krijgen de nummers één, twee, drie en vier punten. Iedereen speelt drie rondes tegen drie keer verschillende tegenstanders. Het team met de meeste punten is kampioen van Dronten en de eerste drie plaatsen zich voor de finaleronde.”

Leeft het pokeren in Dronten?
,,De afgelopen jaren was de belangstelling heel groot. Nu is de vakantieperiode net achter de rug en is er voor zondag nog wel ruimte. We hebben plaats voor maximaal 60 spelers.”

Vorig jaar waren de Dronter teams heel succesvol.
,,Dat klopt. Een team met Rhode van Deursen, Gerlof de Roo, Anton Reekers en Kevin Goedkoop werd zelfs tweede van Nederland. Zelf ben ik samen met Jerry Vos, Nico van der Meij en Jacco van Rooijen zevende geworden. Wij zijn vrienden die met elkaar pokeren en ook met elkaar voetballen.”

Hoe goed moet je zijn om zondag mee te mogen doen?
,,Het is echt een amateurkampioenschap. Je ziet in elke voorronde ontzettend veel teams met spelers die helemaal niet zoveel ervaring hebben. Sterker nog: de Nederlands kampioen van vorig jaar waren jongens van tussen de 18 en 20 jaar. Maar natuurlijk: als je vaak pokert snap je beter hoe het spelletje werkt en maak je meer kans.”

Hoe serieus gaat het er aan toe? Zet jij een zonnebril op?
,,Het leuke van dit toernooi is dat het een amateurkampioenschap is. Je hebt altijd wel een aantal figuren die denken dat ze de volgende pokermiljonair worden, maar de meesten zijn jongens die gewoon een gezellige middag willen hebben met een biertje en een hapje.”

Doen er alleen mannen mee?
,,Vorige keer hadden we denk ik 10 vrouwen en 50 mannen. De eerste keer was er één dame, dus dat worden er steeds meer.”

En hoe is de verdeling naar leeftijd?
,,Dat zit meestal tussen de 20 en 50 jaar; een brede range.”

Wat is het programma voor zondag?
,,We beginnen om drie uur en het duurt tot een uur of negen. Het is geen afvalsysteem en er is geen finale. Iedereen speelt de hele middag en avond lekker poker.”

Hoe goed ben jij zelf?
,,Tsja… ik vind het een mooi spelletje en in 2014 en 2015 heb ik de finale gehaald van het individuele kampioenschap. Het gaat me dus redelijk af, al komt daar ook altijd wat geluk bij kijken.”

Opgeven ONKP

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 17 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 17 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 18 uur geleden