Flyeren door politieke partijen.
Flyeren door politieke partijen. ©maartenheijenk.nl

Flyeren moet gemeld worden, condooms mogen zo worden uitgedeeld

Gemeente

DRONTEN - Wie in de gemeente Dronten wil flyeren, moet dat vooraf melden bij de gemeente. ,,Maar hoe zit dat met het weggeven van ballonnen, pennen, snoepgoed, condooms, sponsjes enzovoorts?’’, wilde Jan den Boer (SP) weten.

Burgemeester Aat de Jonge antwoordde de SP-fractievoorzitter donderdag dat de meldingsplicht alleen geldt voor drukwerk.

Den Boer kondigde aan dat zijn partij bij de komende verkiezingen gebruik gaat maken van deze mazen in de wet: ,,Want ik vind dit een beperking van mijn vrijheid van meningsuiting.’’ De burgemeester reageerde gepikeerd: ,,Dan heeft u niet begrepen wat uw taak is!’’

Ophef over flyeren

Bij de campagnes van de Provinciale Statenverkiezingen van vorig jaar ontstond er in Dronten enige ophef, omdat er in de algemene plaatselijke verordening (APV) nogal wat regels stonden over het flyeren. De gemeenteraad buigt zich deze maand over een nieuwe APV. B en W hebben in hun concept-APV de regels versoepeld.

Het komt er op neer dat niet-commerciële flyeraars zich van tevoren moeten melden. Commerciële partijen moeten een ontheffing aanvragen. Jan den Boer kondigde aan dat hij eind deze maand een amendement in stemming brengt, waarin politieke partijen rond verkiezingen en referenda worden vrijgesteld van de meldingsplicht.