De Belvédèretoren in het Veluwemeer. Kosten: 800.000 euro.
De Belvédèretoren in het Veluwemeer. Kosten: 800.000 euro.

Inwoner van Dronten hoeft niet financieel te bloeden voor bijvoorbeeld de Belvédèretoren

Gemeente

DRONTEN - ,,Tsja… het is wel een beetje een goednieuwsshow’’, erkende wethouder Ton van Amerongen vanmorgen lachend bij de presentatie van de gemeentebegroting voor 2017. De gemeente Dronten staat er goed bij en dat betekent dat de bewoners niet hoeven te bloeden voor bijvoorbeeld de bouw van de Belvédèretoren of een ander ‘landmark’ aan het Veluwemeer.

,,De lasten blijven ongeveer gelijk’’, zegt de wethouder van financiën. De rioolheffing gaat zelfs naar beneden van € 139,80 nu naar € 125,90 volgend jaar. De meeste andere gemeentelijke belastingen worden na de jaarwisseling trendmatig verhoogd met 0,7%.

Het betekent dat iemand met een ‘gemiddelde’ eigen woning ter waarde van € 178.000 volgend jaar € 667,43 aan gemeentelijke belastingen gaat betalen (dit jaar € 677,55). Inwoners zonder eigen woning betalen in dit voorbeeld straks € 368,80 (dit jaar € 381,00).

Niet altijd populair

Waarom gaat het de gemeente Dronten financieel zo voor de wind? ,,Ten eerste vanwege de economie’’, antwoordt de wethouder, ,,Ten tweede hebben we de afgelopen jaren zwaar omgebogen.’’

,,We hebben één keer 3 miljoen bezuinigd en een keer 4 miljoen. Daarmee hebben we ons niet altijd populair gemaakt, maar het was echt nodig en daardoor zijn we nu financieel gezond.’’

Aangekondigde bezuinigingen

De gemeenteraad heeft uit voorzorg het licht op groen gezet voor een nieuw pakket aan bezuinigingen. Deze maatregelen liggen op de plank en worden er van afgehaald bij nieuwe tegenvallers. Als het aan Ton van Amerongen ligt blijven ze in ieder geval tot 2021 liggen.

Voor het komend jaar biedt de begroting namelijk een positief resultaat van 3 ton. Hetzelfde geldt voor 2018 en 2020. Alleen voor 2019 voorziet de wethouder een dipje van -3 ton. Daarover ligt Van Amerongen echter niet wakker, want de gemeente heeft een eigen vermogen van 50 miljoen euro.

Bedrijventerreinen en woningbouw

De goede resultaten van de gemeente hebben ook te maken met het feit dat het grondbedrijf zich goed ontwikkelt. Van Amerongen constateert dat er meer animo is voor vestiging op de bedrijventerreinen: ,,Alhoewel zich dat nog moet effectueren in daadwerkelijke grondverkopen.’’

Ook op het terrein van de woningbouw gaat het goed. De wethouder noemt daarbij vooral de ontwikkelingen in De Gilden (Dronten) en De Graafschap (Biddinghuizen): ,,Burgers, projectontwikkelaars en aannemers melden zich steeds vaker om te gaan bouwen.’’

Toch enige bezorgdheid

De VVD-wethouder zou zichzelf niet zijn, als hij toch niet waarschuwt voor mogelijke tegenvallers. Zo wacht hij in spanning op de septembercirculaire van het Rijk. Dan komt de belangrijkste geldschieter van de gemeente wellicht met nieuwe bezuinigingen op de proppen.

Ook de overdracht van de sociale taken van het Rijk naar de gemeenten baart Ton van Amerongen nog steeds zorgen. Zo draagt Den Haag momenteel nog 11 miljoen euro bij aan de jeugdzorg en dat wordt afgebouwd naar 9 miljoen in 2020.

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 10 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 10 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 11 uur geleden