Fruitteelt
Fruitteelt

Gemeente Dronten mag van Raad van State windsingels eisen van fruittelers

Algemeen

DRONTEN - De Raad van State heeft de gemeente Dronten in het gelijk gesteld in een zaak die was aangespannen door een fruitteler samen met de vereniging Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Volgens de Raad van State mag de gemeente wel degelijk windsingels eisen.

De gemeente verplicht fruitteeltbedrijven om op de kavelrand een windsingel in de vorm van beplanting te laten staan. De gemeente vindt de windschermen om boomgaarden van belang ‘voor het behoud van de cultuurhistorische en de landschappelijke waarden van het open polderlandschap’.

Waardevermindering

De verplichting om windsingels in stand te houden gaat bij verkoop van gronden over op de nieuwe eigenaar. ,,Maar voor een akkerbouwbedrijf hebben dergelijke windsingels geen functie en leidt dit tot opbrengstderving, hogere onderhoudskosten en hinder bij machinale bewerking van de grond’’, betoogden de eisers. Volgens hen leiden de windsingels tot een waardevermindering van de gronden.

De Raad van State heeft de gemeente in het gelijk gesteld. Volgens de uitspraak is een eventuele waardevermindering niet dusdanig groot, dat dit opweegt tegen het belang van de instandhouding van de hagen rondom fruitteeltbedrijven.