Windmolens bij Dronten.
Windmolens bij Dronten. Ā©maartenheijenk.nl

Raad van State stelt windmolenboeren Dronten en Aeres Hogeschool in ā€™t gelijk

Algemeen

DRONTEN - De Raad van State heeft een aantal windmolenboeren in de gemeente Dronten in het gelijk gesteld in hun strijd tegen het bestemmingsplan van de gemeente. De regeling voor de bestaande windmolens is vernietigd en dat betekent dat de gemeente een nieuw plan moet maken in plaats van de zogenaamde ā€˜uitsterfregelingā€™.

De gemeente had bedacht dat boeren met Ć©Ć©n windmolen deze niet meer mochten vervangen of verbeteren. Ook als ze drie maanden niet draaiden, zou dat het einde betekenen. Op deze manier hoopte de gemeente ruimte te maken voor het nieuwe beleid, waarbij alleen nog windmolenparken overblijven met de molens op een rij.

9 boeren en Aeres Hogeschool

EWI Windpark BV uit Dronten was hiertegen in beroep gegaan. Deze BV is een samenwerking van negen agrarische bedrijven en de christelijke agrarische Aeres Hogeschool Dronten.

De Raad van State heeft hen in het gelijk gesteld. Het betekent dat de gemeente de financiƫle gevolgen en de compensaties voor de boeren beter in kaart moet brengen.

Reactie gemeente Dronten

De gemeente zegt in een reactie: ,,Wij zien nog voldoende mogelijkheden om de ambities rond windenergie te realiseren en verwachten geen vertraging.ā€™ā€™