Afbeelding
Archief Nieuw Land Erfgoedcentrum

Dossier Nieuw Land al jaren een blok aan het been van wethouder Financiën

Gemeente

DRONTEN - Het gaat financieel gezien niet goed met Erfgoedcentrum Nieuw Land in Lelystad. Dat was in 2015 al het geval en voor dit jaar wordt een tekort van ‘enkele tonnen’ voorzien. ,,Dit dossier is al zes jaar een blok aan mijn been'', klaagt wethouder Ton van Amerongen.

Op zich vallen de financiële gevolgen van het debacle voor de gemeente Dronten nog wel mee. Dronten is weliswaar partner van Erfgoedcentrum Nieuw Land, maar de bijdrage van de gemeente bedraagt slechts 2,5%. Dat is ook het percentage dat opgehoest moet worden bij een tekort. ,,Wij lopen dus technisch gesproken een relatief klein financieel risico’’, antwoordt het college in antwoord op vragen van VVD en CDA.

Bataviawerf

Voor de toekomst worden de financiële risico’s verder teruggebracht, omdat Nieuw Land in tweeën wordt gesplitst. Het archief gaat naar Het Flevolands Archief en het museum wordt ondergebracht bij de Bataviawerf. Dat moet in het eerste kwartaal van 2017 gaan gebeuren.

Vanaf dat moment doet de gemeente Dronten alleen nog mee aan het archiefdeel. ,,Ik wil zeker niet participeren in Batavialand'', aldus de wethouder. Hij kijkt uit naar de nieuwe situatie: ,,Het is mij veel waard dat het een keer op orde komt.''

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 4 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 5 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 5 uur geleden