Wethouder Peter van Bergen.
Wethouder Peter van Bergen. © Eelco Lindhout

Gemeente was ver met nieuw AZC in Dronten, maar COA trapt nu op de rem

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten was in samenwerking met een aantal ondernemers in een ver gevorderd stadium om een nieuw asielzoekerscentrum te openen. Het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter laten weten dat de extra opvang niet meer nodig is.

De gemeenteraad gaf het college van B en W in september vorig jaar de opdracht om te kijken naar de mogelijkheid voor de opvang van extra asielzoekers. Burgemeester Aat de Jonge presenteerde kort daarna het plan voor een dependance van het bestaande AZC met ruimte voor 500 vluchtelingen. Die dependance wilde hij ’t liefst vóór de winter van 2015/’16 openen.

Van al het uitstel is uiteindelijk afstel gekomen. Deze week maakte de gemeente Dronten bekend dat het tweede AZC er niet komt. Het COA heeft laten weten dat ‘op basis van de ontwikkelingen in de asielinstroom’ de extra opvang in de gemeente Dronten niet meer nodig is.

Hartverwarmend

Wethouder Peter van Bergen zegt over de zoektocht van het afgelopen jaar: ,,Het was hartverwarmend te ervaren hoe ‘maatschappelijk verantwoord’ ondernemers binnen onze gemeente hiermee zijn omgaan. Ik kan me inleven in de teleurstelling die er nu is bij de betrokken ondernemers, temeer omdat de gezamenlijke ambities tot in een ver gevorderd stadium waren uitgewerkt.’’