Het echtpaar Huisman in 't Pandje in Lelystad.
Het echtpaar Huisman in 't Pandje in Lelystad.

Dronten helpt voormalig asielzoeker Jean Maddy Keita aan naaimachine

Algemeen

DRONTEN - Het was rond de eeuwwisseling een dramatisch verhaal: de alleenstaande christelijke asielzoeker Jean Maddy Keita werd vanuit Dronten teruggestuurd naar Guinee. De lijnen met Dronten en vooral de Ludgeruskerk bleven sindsdien in stand. Deze week ging er een wens van Jean in vervulling: hij kreeg vanuit Nederland een trapnaaimachine van rond het jaar 1900.

Jean was 14 jaar toen hij in Nederland aankwam. ,,Hij kreeg in eerste instantie een verblijfsstatus en een opleiding en werd gastvrij in een gezin in Lelystad opgevangen’’, blikt Marian Visser uit Dronten terug. Op het moment dat hij 18 jaar werd, verlengde de overheid zijn verblijfstatus niet meer en moest hij terug naar Guinee.

Gedurende een langdurige juridische periode verbleef Jean vervolgens bij de familie Huisman in Dronten. Ook zij konden uiteindelijk niet voorkomen dat hij werd teruggestuurd.

Ludgeruskerk

Als wees en christen stond hem in de moslimgemeenschap in Guinee een moeilijke tijd te wachten. Met vallen en opstaan bouwde hij zijn winkeltje Jeans Farmstore op, mede dankzij financiële steun en regelmatige zendingen vanuit de Ludgeruskerk.

Dankzij een sponsorfietstocht, georganiseerd door zijn ‘pleegfamilie’ in Dronten, kon hij een stenen huisje bouwen, voorzien van een waterleiding en elektriciteit. Het waterpunt stelt hij ook beschikbaar aan de buurtbewoners. Inmiddels is Jean getrouwd met Fatima en hebben zij samen een dochtertje.

’t Pandje

Fatima vroeg onlangs aan de familie Huisman om een trapnaaimachine, zodat zij haar steentje kan bijdragen. Er werd een oud exemplaar gevonden, maar deze was wel toe aan een goede onderhoudsbeurt. Dat is uiteindelijk gebeurd bij ’t Pandje in Lelystad.

De komende maand gaat er weer een zending vanuit Dronten naar Jean en daar zit dan waarschijnlijk ook de trapnaaimachine bij.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 17 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 18 uur geleden