Danique Stoop
Danique Stoop Zuiderzeezwemmers

Danique Stoop zwemt met een achtste plaats haar beste NK ooit

HOOFDDORP - De 24-jarige Danique Stoop uit Dronten zwom het afgelopen weekeinde haar beste Nederlandse kampioenschappen ooit. Vanaf 2007 neemt ze al deel aan NK’s. Met een vijfde tijd plaatste ze zich voor de A-finale op de 100 meter wisselslag. Daarnaast deed ze aan drie B-finales mee.

De open NK werd gehouden in Hoofddorp. Danique Stoop had ondanks de weinige baduren die ze de laatste jaren maakt in verband met haar drukke bezigheden als sportdiëtist en personal trainer toch tien limieten behaald. Ze besloot te starten op zeven afstanden.

Op vrijdagochtend startte Stoop op de 100 meter vlinderslag in één van de snelle series. Ze zwom een mooie race en haar tijd van 1.03.55 gaf recht op een startbewijs voor de B-finale. Tijdens deze finale was ze niet in staat haar tijd nog eens aan te scherpen. De klok bleef steken op 1.04.30, waarmee ze dertiende werd.

50 meter rug

Ze startte in de ochtend ook nog op de 50 meter rugslag. Met een geweldige race finishte ze voor het eerst onder de 30 seconden (29.93) op een veertiende plaats. In de B-finale zette ze een hele mooie 29.94 op de klok en daarmee werd ze vijftiende.

Op de zaterdag bleef haar tijd op de 200 meter wisselslag een tiende boven haar inschrijftijd steken. Ze werd 29ste in 2.26.65.

De 50 meter school zag ze daarna helemaal zitten. Met een hogere slagfrequentie dan normaal ging ze de strijd aan. Ze kreeg echter niet goed grip op het water en finishte in een voor haar teleurstellende tijd van 33.91.

Drie afstanden op de zondag

De laatste dag verscheen Danique op drie afstanden aan de start. Op de 50 meter vrij werd ze in een bijzonder sterk deelnemersveld 27ste in een tijd van 26.70.

Op haar favoriete 50 meter vlinder wilde ze weer voor een finaleplaats gaan. Met een verbetering van haar inschrijftijd werd ze dertiende in 28.22 en mocht ze in de namiddag voor de derde keer in een finale starten. Ze scherpte tijdens die race haar tijd weer iets aan en tikte als derde aan in de B-finale in 28.05. Dit was goed voor de elfde plaats.

A-finale als afsluiter

Haar laatste afstand aan het eind van een pittig weekeinde, de 100 meter wisselslag, verliep bijzonder verrassend. Stoop zwom de race van haar leven en zette heel netjes een vijfde tijd op de klok: 1.04.84. Dit gaf haar voor ‘t in haar zwemcarrière het recht om te starten in een A-finale.

Tijdens deze race nam ze het op tegen zes topzwemmers. Stoop ging mee in de flow en zwom sneller dan in de voorrondes. Bij de schoolslag moest ze dit bekopen, maar toch finishte ze in een tijd net boven die uit de ochtendsessies: 1.05.11 en een mooie achtste plaats.