Afbeelding

CDA-bestuur neemt zichzelf niets kwalijk in zaak rond graaiende penningmeester

112

DRONTEN - Het CDA in Dronten doet geen uitspraken over de hoogte van de bedragen die door de penningmeester mogelijk zijn verduisterd. ,,Hangende het politie-onderzoek doe ik hierover geen mededelingenā€™ā€™, zegt voorzitter Hans Bosvelt. De partij vond het wel belangrijk om de zaak naar buiten te brengen.

In een persverklaring van twee regels meldde het CDA gisteravond dat er aangifte is gedaan bij de politie vanwege vermoedens dat de penningmeester uit de clubkas heeft gegraaid. Bosvelt doet geen mededelingen over de hoogte van de bedragen, over de manier waarop er is verduisterd, over de periode waarover het gaat en over hoe het is ontdekt.

Omzet CDA-afdeling

Afgaande op het landelijke totaal van 53.000 leden zal het CDA in Dronten tussen de 100 en 200 leden hebben. Hoeveel dat er precies zijn, wil de afdelingsvoorzitter niet vertellen.

De website van het CDA meldt dat leden een contributie betalen van minimaal 70 euro. In totaal betalen de leden in Dronten jaarlijks dus tussen de 7.000 en 14.000 euro.

Waarnemend penningmeester

Het CDA heeft inmiddels de naam van de penningmeester van haar website gehaald en vervangen door een waarnemend penningmeester. Wat is de status van de verdachte penningmeester? ,,Wij hebben een waarnemend penningmeester benoemdā€™ā€™, antwoordt de voorzitter kortaf.

Is het niet de ledenvergadering die een penningmeester moet afzetten? ,,Nogmaals: wij hebben een waarnemend penningmeester benoemdā€™ā€™, reageert de voorzitter, ,,Het onderzoek gaat uitwijzen wat er precies gaande is. En dat onderzoek hebben wij in handen gegeven van de politie.ā€™ā€™

Persoonlijke vlak

De aangifte heeft ongetwijfeld grote impact op het persoonlijke leven van de penningmeester, die een eenmansbedrijf heeft op het terrein van financiƫle dienstverlening. Is de verdenking dermate ernstig, dat het CDA met die wetenschap toch aangifte heeft gedaan?

Hans Bosvelt: ,,Wij hebben vermoedens en als je vermoedens hebt, dan is de enige weg in het kader van verduistering om de politie te informeren. Dat hebben we gedaan en toen hebben we gezegd: dan lijkt het ons juist om er op dit moment mee naar buiten te komen. Ook dat hebben we gedaan.ā€™ā€™

Geen steken laten vallen

Neemt u zichzelf iets kwalijk? Hebben u en uw bestuur ergens steken laten vallen? ,,Nee, ik neem mezelf helemaal niets kwalijkā€™ā€™, aldus de voorzitter, ,,Wij wachten dit af.ā€™ā€™

Aangifte tegen penningmeester

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 13 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 14 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 14 uur geleden