Afbeelding

Thema-avond over het VN-verdrag mensen met een beperking

Algemeen

In 2016 heeft Nederland als een van de laatste landen het VN-verdrag dat dit regelt geratificeerd.

Het OBD- de cliƫntenraad van de gemeente Dronten- organiseert over de consequenties van dit verdrag informatieve bijeenkomst op dinsdagavond 6 december .

Deze bijeenkomst wordt gehouden in kerkcentrum De Open Hof, De Zuid 2, Dronten.

Bijna alle landen van de wereld werken samen in de Verenigde Naties (VN). De VN legt regels vast in internationale wetten. De VN heeft in 2006 een verdrag gemaakt voor de rechten van mensen met een beperking. Hierin is afgesproken dat mensen met een beperking net als iedereen recht hebben op een goed leven en gewoon meedoen. De landen zeggen daarmee dat mensen allemaal verschillend zijn en toch gelijkwaardig.

Gemeenten moeten ook iets aan hun regels, procedures en aanpak veranderen om te zorgen dat ieder mee kan doen en welkom is. Dat geldt voor de toegankelijkheid van de openbare ruimte zoals straten en pleinen, gebouwen zoals het gemeentehuis, politiebureau, scholen en de bibliotheek. En aan diensten zoals een paspoort aanvragen, een uitkering verstrekken of aangifte doen bij de politie. Voor mensen die doof zijn en gebarentaal spreken, is er dan bijvoorbeeld een tolk gebarentaal nodig. Verkiezingen, stemprocedures en stemlokalen moeten ook toegankelijk zijn.

Tijdens de thema avond over het VN-verdrag wil het OBD u informeren wat het VN verdrag inhoudt, wat u zelf kunt doen als burger. Wat zijn uw rechten en plichten in deze. We starten de avond met een korte impressie van de ervaringen die tijdens de Week van de Toegankelijkheid zijn opgedaan. Landelijk en ook in Dronten zijn dit jaar horeca aangelegenheden en winkels zijn gescreend. Vervolgens zal Marloes Huijsen, directeur Bureau Gelijke Behandeling Flevoland en betrokken bij Coalitie voor Inclusie u meer vertellen over het VN-verdrag en praktische voorbeelden geven.

Na de pauze gaan we actief samen bespreken hoe het er in Dronten voor staat op het gebied van wonen, werk, recreatie en cultuur en onderwijs. Wij hopen tot themaā€™s te komen die we mee kunnen geven aan de politiek bij het introduceren van het VN-verdrag in de praktijk.

Wij hopen u te mogen begroeten op dinsdagavond 6 december in de Open Hof. Vanaf 19.00u staat de koffie en thee klaar en de avond start om 19.30uur. Er zijn geen kosten aan deze avond verbonden, maar aanmelden is gewenst. U kunt zich aanmelden via secretaris@obd-dronten.nl of 06-20490410. Graag tot dan.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 17 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 18 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 18 uur geleden