Wethouder Peter van Bergen
Wethouder Peter van Bergen © Eelco Lindhout

Dronten heeft voor 2017 en 2018 nog genoeg reserves voor de jeugdhulp

Gemeente

DRONTEN - Uit een onderzoek van de NOS en het blad Binnenlands Bestuur blijkt dat 57% van de gemeenten dit jaar niet uitkomt met het jeugdhulpbudget. Dronten is één van die gemeenten. Volgens wethouder Peter van Bergen komt de zorg de komende twee jaar niet in het geding, maar hij maakt zich wel zorgen voor de jaren na 2018.

,,Wij hebben al eerder aangegeven dat Dronten één van de grootste ‘nadeelgemeentes’ is als het gaat om budgetkortingen vanuit het Rijk’’, zegt wethouder Van Bergen in een reactie op de enquête van de NOS en Binnenlands Bestuur.

Teruggebracht

Toen de jeugdzorg vorig jaar werd overgedragen van Rijk naar de gemeenten, kreeg Dronten daarvoor een budget an 12,9 miljoen euro. ,,Dat is inmiddels teruggebracht tot 8,9 miljoen’’, klaagt de wethouder.

Die korting met 3 miljoen euro heeft volgens de wethouder drie oorzaken. Allereerst zijn er bepaalde doelgroepen, waarvoor de gemeente bij nader inzien toch geen zorg hoeft te dragen. Daarnaast zou er een fout zijn gemaakt: ,,Het Rijk heeft toegezegd dat hiervoor vóór het einde van dit jaar een regeling komt. Dat gaat om een bedrag van 8 ton.’’ En tenslotte zijn er de landelijke bezuinigingen die worden doorberekend naar Dronten.

Geld opzij gelegd

De gemeente Dronten heeft geld opzij gezet voor eventuele tekorten op het sociaal domein. ,,Volgend jaar halen we al een kleine 7 ton uit die reserves om toch de zorg te kunnen garanderen’’, aldus de wethouder.

Ook voor 2018 heeft de Dronten genoeg reserves. ,,Maar we zullen over 2018 heen moeten kijken om te zien hoe we het dan gaan oplossen’’, kondigt Van Bergen aan.