Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Staatssecretaris over vogelgriep: Ruimingen in Biddinghuizen adequaat uitgevoerd

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Staatssecretaris Martijn van Dam schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de ruimingen in verband met de vogelgriep in Biddinghuizen ‘adequaat, professioneel en met voldoende aandacht voor dierenwelzijn’ zijn uitgevoerd.

De staatssecretaris heeft de Tweede Kamer vandaag in een brief op de hoogte gebracht van de stand van zaken met betrekking tot de vogelpest. Daarin meldt hij ook de speciaal voor de vogelpest ingestelde welzijnscommissie een rapport heeft uitgebracht.

Dierenwelzijn

In Biddinghuizen zijn in totaal zijn 180.000 vleeseenden en 20.847 vleeskuikens gedood. ,,De commissie is bij de ruimingen aanwezig geweest om een beeld te krijgen van de dierenwelzijnsimplicaties’’, aldus Van Dam.

,,Zij is tot de conclusie gekomen dat de ruimingen, gezien de omstandigheden, adequaat, professioneel en met voldoende aandacht voor dierenwelzijn zijn uitgevoerd.’’

Vergassing

,,De welzijnscommissie geeft aan dat de containervergassing van eenden buiten de stal nadere aandacht van de crisisorganisatie behoeft, omdat hier een risico bestaat op onnodig lijden door het drijven, vangen en/of dragen van de dieren’’, vervolgt de staatssecretaris.

,,De NVWA kent deze risico’s en besteedt hier tijdens het ruimen veel aandacht aan. Daarbij ziet de NVWA er op toe dat het personeel de juiste werkwijze in acht neemt, zodat onnodig lijden wordt voorkomen.’’