Gratis parkeren bij winkelcentrum Suydersee.
Gratis parkeren bij winkelcentrum Suydersee. ©maartenheijenk.nl

Ondernemers Dronten zijn bij voorbaat tegen betaald parkeren in het centrum

Algemeen

DRONTEN - Mocht de gemeente Dronten overwegen om betaald parkeren in te voeren in het centrum, dan zijn de ondernemers daar bij voorbaat op tegen. Winkelcentra hebben het al moeilijk genoeg in Nederland, schrijft ondernemersvereniging De Driehoek (OVDD) in een brief aan de gemeente.

Ook de winkeliersvereniging Suydersee en het de centrumstichting DOES hebben zich achter de brief van OVDD geschaard. Aanleiding voor de brief is de vermelding van de gemeentelijke parkeergarage in winkelcentrum Suydersee op een lijst van ‘economische activiteiten die worden verricht in het algemeen belang’.

Gratis parkeren

De lijst is door B en W samengesteld vanwege de wet Markt en Overheid. Daarin wordt bepaald dat de overheid het bedrijfsleven niet mag beconcurreren. OVDD snapt niet wat de parkeergarage op die lijst doet: ,,Wij kennen in Dronten immers een parkeerbeleid, waarbij het gratis parkeren in het centrum de essentie is. Dat heeft derhalve geen commercieel karakter.’’

Als de parkeergarage op de lijst staat om betaald parkeren mogelijk te maken, dan zijn de ondernemers hierop tegen. Ze constateren dat winkelcentra met gratis parkeerfaciliteit beter presteren dan centra waar betaald parkeren is ingevoerd.

‘Bedroevend weinig’

Bovendien voorzien OVDD, Suydersee en DOES dat betaald parkeren na aftrek van de exploitatiekosten ‘bedroevend weinig’ zou opleveren voor de gemeente.