Brons voor Dagmar Kruik
Brons voor Dagmar Kruik Zuiderzeezwemmers

Medailles voor Danique Stoop, Cynthia Smit en estafetteploeg Zuiderzeezwemmers

Sport

DOETINCHEM - De Zuiderzeezwemmers zwommen tijdens het eerste weekeinde van de Gelderse kampioenschappen korte baan in Doetinchem tien medailles bij elkaar. Danique Stoop veroverde 4 maal goud en 1 maal zilver en Cynthia Smit behaalde 1 maal zilver en 3 maal brons.

Verslag Zuiderzeezwemmers:

Het dames estafetteteam met Dagmar Kruik, Cynthia Smit, Lisanne Andeweg en Danique Stoop lagde na een bijzonder spannende race beslag op het brons. Voor Ilmar Stoop en Patrick Kip waren er startbewijzen voor de Gelderse kampioenschappen.

Het waren de eerste winterkampioenschappen voor de beste zwemmers van Gelderland in een vernieuwde opzet, wat betekent dat de te zwemmen afstanden zijn verdeeld over vier dagen. Er zijn namelijk extra afstanden toegevoegd aan het programma en er werden per categorie heel wat zwemmers minder toegelaten dan voorgaande jaren; de limieten stonden behoorlijk scherp.

Helaas zorgde het weer er op de zaterdag voor dat het voor een paar clubs niet haalbaar was om in Doetinchem te komen, zij moesten dus verstek laten gaan. De concurrentie en de strijd was er voor de zwemmers uit Dronten niet minder om. Er moest hier en daar flink gestreden worden voor een goede klassering.

Dames estafette

Op de zaterdag verschenen in het laatste programma van de dag de dames van ZZZ aan de start op de vier keer 100 meter vrijeslag. Zij waren op de hoogte van de medaillekansen en zwommen dan ook voor wat ze waard waren.

Het was een bijzonder spannende race en de verschillen waren uiteindelijk klein met de twee snelste teams. De slotzwemster van ZZZ tikte aan in 4.04.72, een verbetering van hun inschrijftijd en goed voor een bronzen medaille.

Danique Stoop

De net 25-jarige Stoop die al jaren meezwemt in de top van zwemmend Gelderland is ook dit GK weer één van de favorieten op verschillende afstanden. Ze zal dan ook haar uiterste best doen weer zoveel mogelijk kampioenschap titels te veroveren.

Haar eerste afstand was de 200 meter wisselslag. Deze verliep voorspoedig en ze zette dan ook heel netjes de snelste tijd op de klok en won haar eerste gouden medaille in een mooie tijd van 2.24.05.

Op de 100 meter schoolslag streed Danique een pittige strijd, waarin ze net te kort kwam en bij de dames senioren een tweede tijd liet noteren, in een pr van 1.14.80 goed voor het zilver dus.

Het eerste sprintnummer voor de dames, de 50 meter vlinderslag, won ze met een prachtige 28.11. Hiermee was ze iedereen te snel af en had daarmee de tweede titel op zak.

Vanwege de grote hoeveelheid limieten die ze had behaald voor het GK besloot ze de tweede dag alleen voor de sprintnummers te gaan. Als eerste stond de 50 meter vrijeslag op het programma. Ook hier liet ze weer alle dames achter zich. Ze tikte als enige aan in de 26 seconden met een prachtige 26.77.

Aan het eind van de middag stond de 50 meter school op het programma. Dit was een bijzonder spannende race, waarbij ze toch weer als eerste aantikte in een mooi pr van 33.40. Zo heeft ze het eerste weekend van de GK haar clubrecords op beide schoolslagnummers weer wat scherper gesteld.

Cynthia Smit

De net 16-jarige Smit had ook behoorlijk wat startbewijzen verzameld. In haar zwemcarrière heeft ze al aardig wat medailles gewonnen tijdens GK’s. Voor dit eerste weekend stonden er voor haar vijf individuele afstanden op het programma.

Zij opende haar wedstrijd met een mooie prestatie op de 200 meter wisselslag, waar ze een tiende tekort kwam voor het goud. Met een mooi pr en een tijd van 2.32.36 won ze heel knap het zilver en een startbewijs voor het NJJK korte baan eind januari in Eindhoven.

Ook op de 200 meter vrij veroverde ze een medaille. Ze tikte na een mooie race aan in een pr van 2.14.43, goed voor brons. Er stond ook nog een 50 meter vlinder op haar programma. Hier finishte ze in een tijd van 31.62 daarmee werd ze vijfde.

Op zondag startte ze op de 50 meter vrijeslag. Hier liet ze een geweldig mooi pr noteren. Haar tijd van 28.06 was weer goed voor het brons. Tot slot startte ze op de 200 meter vlinderslag. Ook hier zat er een prachtig pr in en tikte ze aan in een tijd van 2.46.81 wederom een bronzen plak.

Dagmar Kruik

De 18-jarige inwoonster van Swifterbant start vijf maal tijdens deze GK, vier daarvan in dit eerste weekeinde. Haar eerste race verliep niet helemaal naar wens, wat resulteerde in een eindtijd van 2.42.60. Ook op de 200 meter vrijeslag kwam ze niet lekker in haar ritme en liet ze teleurgesteld een tijd van 2.23.30 noteren.

Op de zondag lukte het beter. Ze benaderde haar persoonlijke tijden en zwom op de 50 meter vrijeslag een tijd van 27.93, waarmee ze een hele mooie vierde plaats behaalde. Op de 50 meter schoolslag finishte ze in een tijd van 37.97.

Lisanne van der Heide-Andeweg

De 28-jarige Drontenaar, net een dag terug van een vakantie in Nieuw Zeeland, had besloten alleen op de dag van de estafette ook individueel aan de start te verschijnen. Ze zwom de 200 meter vrijeslag en wist zich daar heel netjes naar een vijfde plaats te zwemmen bij de dames senioren in een tijd van 2.20.77.

Ilmar Stoop

De 15-jarige Stoop had een mooi lijstjestartbewijzen verzameld. Op de eerste dag was hij opgeroepen voor de 400 meter vrijeslag. Hij was niet geheel tevreden over zijn race, zwom toch een pr en tikte aan in een tijd van 4.43.73 goed voor de vierde plaats.

Allesbehalve in vorm verscheen hij de tweede dag nog drie maal aan de start. Op de 100 meter vrijeslag scherpte hij zijn persoonlijke tijd nog aan naar 28.99, maar daarna wilde het niet echt meer lukken. Op de 100 meter vlinderslag zette hij voor zich zelf een teleurstellende 1.11.06 op de klok en op de 50 meter rugslag moest hij tevreden zijn met een tijd van 32.82.

Patrick Kip

De 16-jarige Kip verscheen op de zondag aan de start op de 100 meter vrijeslag. Hopend een mooi pr te produceren op zijn enige afstand op deze dag, moest hij toch genoegen nemen met een tijd net er boven en tikte aan in een tijd van 59.26.

Prachtige prestaties dus voor deze Zuiderzeezwemmers die ondanks de bijzonder scherpe limieten toch mochten starten op dit eerste weekend van de Gelderse Kampioenschappen korte baan in Doetinchem.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 6 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 6 uur geleden