Het kwintet dat zaterdag aan de start verscheen.
Het kwintet dat zaterdag aan de start verscheen. Zuiderzeezwemmers

Cynthia Smit zwemt naar derde startbewijs voor het NK

Sport

DOETINCHEM - De Zuiderzeezwemmers veroverden één maal goud, drie keer zilver en vier maal brons tijdens het tweede weekeinde van de Gelderse kampioenschappen kortebaanzwemmen in Doetinchem. Cynthia Smit bemachtigde haar derde startbewijs voor het NJJK in Eindhoven.

Van de Zuiderzeezwemmers verschenen zaterdag Ilmar Stoop, Ted Ruiter, Patrick Kip, Cynthia Smit en Hilde Jonkman aan de start. Op zondag waren dat Cynthia Smit, Danique Stoop, Ilmar Stoop en Dagmar Kruik.

Limiet voor Cynthia Smit

Op de 100 meter rugslag startten Hilde Jonkman en Cynthia Smit. Jonkman zwom een mooi PR en werd vijfde in een tijd van 1.14.32. Smit zwom een gigantisch PR en tikte aan in een tijd van 1.07.84. Dit leverde haar een bronzen plak op en een startbewijs voor het NJJK.

Op de 50 meter vlinderslag startten er weer twee Zuiderzeezwemmers. Beiden verbeterden ze hun persoonlijke tijd. Patrick Kip zwom zich met een heel mooi PR naar een derde plek in 28.36 en Ilmar Stoop tikte aan in 29.77.

Ted Ruiter verbeterde op de 200 meter vrijeslag zijn persoonlijke tijd ruim. Hij zette een mooie tijd van 2.12.62 neer. Ook Ilmar Stoop scherpte zijn persoonlijke tijd aan: 2.11.36.

Twee keer zilver

Cynthia Smit en Dagmar Kruik zwommen de 100 meter vrijeslag samen in één serie. Smit zwom hier weer een PR en won de race in een tijd van 1.00.81, wat het zilver opleverde. Kruik was niet geheel tevreden met het verloop van haar race en moest genoegen nemen met 1.02.86.

In de serie erna startte Danique Stoop. Ondanks dat ze zelf een geweldige race zwom, tikte ze als tweede aan in een mooie tijd van 58.42, goed voor het zilver. Vervolgens zwom Cynthia Smit de 200 meter rugslag. Ze zwom een PR en tikte aan in 2.29.02, waarmee ze het brons won.

Teleurstellende race

Op de 100 meter vlinderslag verschenen Smit en Stoop weer aan de start. Smit scherpte haar persoonlijke tijd aan en werd vierde in 1.11.54. Stoop tikte in een mooie maar voor haar teleurstellende race aan in een zilveren tijd van 1.03.89.

Voor Ilmar Stoop stond er een 200 meter vlinderslag op het programma. Hij verbeterde zijn tijd flink en tikte aan in 2.44.98.

Voor de dames was het laatste nummer van deze kampioenschappen een 50 meter rugslag, voor Cynthia Smit de vierde afstand van de dag. Toch zwom ze een mooie tijd van 32.71, waarmee ze haar zoveelste bronzen medaille won.

Vijfde titel

Danique Stoop haalde ook op de vierde sprintafstand het goud binnen in een tijd van 30.76. Zo won zij ook tijdens dit kampioenschap weer op al haar gezwommen afstanden een medaille.

Voor de heren eindigde het toernooi met een 50 meter schoolslag, waarop Ilmar Stoop aan de start verscheen. Hij scherpte zijn persoonlijke tijd weer netjes aan en tikte aan in 34.89.